PUBLICITAT

La tradició popular s'internacionalitza

  • Els gegants de Sant Pol s'afegeixen al moment més solemne de la Festa Major de la capital: el ball geganter i el contrapàs
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Seguint el ritme Bartumeu i membres de la corporació comunal ballen el contrapàs, ahir. Foto: TONY LARA

La tradició i l'emoció popular van tornar a fer acte de presència ahir, i com cada any, a la plaça del Poble d'Andorra la Vella. "El moment més solemne de tota la festa", segons va definir la cònsol pròpia cònsol, Rosa Ferrer, va acollir, però, un nou convidat, que va dotar l'acte d'un plus de tradicionalitat més enllà de les fronteres andorranes. Aprofitant el recent agermanament amb la localitat de Sant Pol, la seva colla gegantera va esdevenir protagonista previ dels dos actes centrals: el ball geganter i el contrapàs.

Una història d'amor impossible va ser el fil del ball de la vila catalana, que va tornar-se més factible quan va ser el torn de Carlemany i Ermessenda, els gegants d'Andorra la Vella. Els seus portadors eren matrimoni i, tal com dicta la tradició, van quedar-se com a record l'espasa de Carlemany.

Més d'un centenar de persones van presenciar tota la celebració, suportant la intensa calor que es respirava a la plaça. Van patir amb els desequilibris dels geganters, que en algun moment van vacil.lar a causa del vent. Es va quedar en un ensurt.

I després de la tradició, més tradició. Era el moment del contrapàs. Un cop l'esbart va fer-ne una petita demostració, va ser el torn dels assistents, tant els més destres com els més negats amb el ritme. "Tu surt a ballar i no et preocupis, que tothom es fixa en els polítics", li comentava un amic a un altre.

I tenia raó, ja que sonant l'orquestra, el cercle més observat va ser el presidit pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, i la cònsol, acompanyats per d'altres integrants de la corporació comunal. Cadascú al seu estil, més o menys equipats per l'ocasió, van ser fidels a la tradició. Bartumeu entre ells, tot i que va reconèixer estar mancat de preparació, "més que animat, estic esbufegant, necessito més entrenament", va manifestar pocs instants després del ball. Fer- rer, per la seva part, semblava menys assedegada. Va aprofitar per fer un balanç satisfactori de la Festa Major. També de les seves novetats, com ara el Mercat de la Festa, que està servint per "dinamitzar el nucli antic". Una enquesta d'opinió a la ciutadania que està elaborant el Comú donarà el veredicte final. La tradició, però, no necessita enquestadors. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT