PUBLICITAT

Prostitució, ¿sí o no?

  • El pressentiment de que es practica de forma encoberta crea divergències de parers
  • Les dones són majoritàriament contràries a la idea de la legalització per raons humanitàries
G. GURDÓ / L. GARRIDO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dues noies esperen els clients a la carretera que va de la Seu a la Farga. Foto: TONY LARA

La prostitució no és un debat nou al Principat. Tot i estar-hi prohibida, el pressentiment de que s'hi practica de manera encoberta crea divergència de parers i un escenari ideal per debatre una qüestió bàsica: ¿Si regular-la seria una millor opció o no? Les opinions són oposades o fins i tot, irreconciliables, ja sigui en mantenir la prohibició de la prostitució o en legalitzar-ne la pràctica per evitar els abusos que pateixen les treballadores del sexe en situació irregular. En aquesta segona opció es mouen, els Verds. La portaveu de la formació política, Isabel Lozano, va explicar ahir que «no podem negar l'evidència» i va afegir que una regulació seria «un benefici per aquestes persones». Lozano va matisar que «si existeix, s'ha de regular perquè aquestes persones puguin estar assegurades». Però això no és el més important, sinó que va insistir en que «cal castigar el proxenetisme» i va demanar «que se'n parli sense hipocresia», tot i considerar que «no és el primer que ha de sortir a l'agenda política».

En canvi, el posicionament de la socialdemòcrata, Mariona González, sobre la qüestió és més taxatiu en considerar que «la legalització de la prostitució no és una acció a fer». I va insistir en que «cal concentrar els esforços en eradicar la prostitució, un dels sectors socials que suporta més atemptats i que taca la imatge de les dones». La cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, afirma que «la prostitució ja està legislada a Andorra, on està prohibida». Ferrer, que fa pocs dies va participar a Madrid a la cimera de la Unió de Ciutats i Capitals Iberoamericanes (UCCI), en la qual es va tractar el tema de l'explotació sexual de la dona, va afegir a títol personal que «amb ulls de dóna, crec que cap dóna es prostitueix per ganes i que sempre al darrera hi ha màfies i homes que n'abusen, vist així la prostitució és una coerció de la llibertat i no hauria d'existir».

El carrer dividit / Contestar a la pregunta de si estaria d'acord en legalitzar la prostitució a Andorra, fa ruboritzar a més d'un. I els que opinen no volen sortir a la foto. Joao Lopes que treballa en una empresa de seguretat, va afirmar que «no cal, estem bé com estem, tot i que penso que caldria ampliar els horaris de nit per a les propostes d'oci». També van coincidir amb aquesta opinió alguns taxistes que van explicar que la prohibició els és rendible perquè acosten molts clients a locals propers a la Seu, i fins i tot a la Jonquera! El president de l'Associació, Josep-Lluís Danson va dir a títol personal perquè «és una qüestió que no hem parlat entre nosaltres, penso que les dones haurien d'estar més protegides i que potser s'hauria de reforçar la llei contra el proxenetisme». Danson va argumentar que «el turisme rus demana aquest servei així com més oferta de joc, que fa més falta». Cosa amb la que coincideix el director de la Unió Hotelera (UHA), Òscar Julián, argumentant que «no és una qüestió prioritària, en canvi pensem que s'està retardant la llei del joc que podria completar l'oferta turística».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT