PUBLICITAT

Andorra és el desè país amb més advocats del Consell d'Europa

  • Al Principat es destinen més pressupostos que a França i Portugal
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una imatge de la cerimònia de la toga, al maig d'aquest any. Foto: TONY LARA

Andorra, amb un total de 152 advocats, és el desè país del Consell d'Europa amb més lletrats en relació amb la població, amb una ràtio de 178,8 per cada 100.000 habitants. Així ho constata la Comissió europea per a l'eficàcia de la justícia (Cepej), en el seu informe del 2012 on s'analitzen les dades del 2010.

Encapçalen el rànquing de països amb més nombre d'advocats Luxemburg, amb 371,8 per cada 100.000 habitants, Grècia i Irlanda, mentre que per la cua trobem França amb només 79,6, seguida de Croàcia i Romania. Pel que fa als recursos que es dediquen a la justícia en relació amb el nombre d'habitants, Andorra, amb un pressupost de 6,6 milions d'euros, es troba per sota de petits països com San Marino, Mònaco i Luxemburg, però per sobre de Malta, Islàndia i Xipre.

Proporcionalment, també es dediquen menys recursos que a Espanya, però en canvi el pressupost d'Andorra està per sobre del de França i Portugal, informa l'ANA.

Una de les xifres per les quals destaca Andorra són els 178,8 advocats per cada 100.000 habitants, que la situen en la desena posició d'un rànquing encapçalat per Luxemburg amb 371,8, Grècia, Irlanda, Islàndia, Espanya i Portugal. En canvi, la veïna França es troba en la darrera posició amb només 79,6 lletrats per cada 100.000 habitants.

Una altra dada significativa és que Andorra és el país on les taxes judicials representen un percentatge més baix del total del pressupost, només amb un 9%. El Principat també està en molt mala posició en el nivell d'informatització, al costat de Xipre, Grècia, Moldàvia, San Marino i Ucraïna. En canvi, van per davant en aquesta qüestió Àustria i la República Txeca.

Dels 49 països analitzats, Andorra es troba entre els pocs que no utilitzen la mediació i l'arbitratge, i juntament amb Suïssa, Letònia i Irlanda, els jutges tenen el mandat limitat. També està entre els 12 països que no disposen d'un sistema d'avaluació de l'activitat dels jutges i fiscals, i és un dels quatre països sense formació inicial o examen específic per accedir a la professió d'advocat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT