PUBLICITAT

L'IGI té mòdul simplificat

  • Els comerços o activitats que girin menys de 100.000 euros s'hi podran acollir
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La nova oficina de Tributs. FOTO: TONY LARA

L'IGI aixeca dubtes i fins i tot, pors. Si bé és un canvi de model en alguns casos, el cert és que també té exempcions i declaració simplificada per als negocis que girin menys de 100.000 euros a l'any. Mentre que un comerciant o prestador de serveis que gira només 40.000 euros, pot decidir si fa o no la declaració, un pagès que giri 150.000 euros també. La pagesia que estava tan preocupada per aquest impost, rep un tracte de favor amb l'exempció més elevada.

En canvi, els comerciants i empresaris que girin només fins a 100.000 euros anuals hauran de declarar igualment, tot i que podran acollir-se a un mòdul simplificat que els permetrà fer una deducció del 3% en el cas del comerç i de l'1,5% per a la resta de negocis. Així si el contribuent és un comerciant que declara sobre 100.000 euros només haurà de pagar 1.500 euros en concepte de la liquidació de l'impost a l'Administració. Si la liquidació de l'IGI general del 4,5%, són 4.500 euros, restant-hi la deducció del 3%, o sigui 3.000 euros, dóna el resultat de 1.500 euros. En canvi, per a qualsevol altre negoci al qual també s'apliqui l'IGI general, el descompte només serà de l'1,5% o sigui de 1.500 euros, i la liquidació pujarà a 3.000 euros.

En quant als períodes de liquidació els empresaris que facturin més de 3,6 milions d'euros a l'any estan obligats a fer una liquidació mensual, mentre que els empresaris que girin de 250.000 euros a 3,6 milions d'euros, hauran de fer una liquidació trimestral. Per a tota la resta, fins a ingressos bruts de 250.000 euros, la liquidació haurà de ser semestral. Com que l'IGI entrarà en vigor l'1 de gener de l'any que ve, l'Administració Tributària rebrà les primeres declaracions i liquidacions el proper febrer.

La novetat més rellevant de l'IGI és que fusiona quatre impostos i la fantàstica declaració per mòduls que permetia a algunes empreses guanyar diners amb la recaptació d'un impost que en aquest cas era l'ISI. Cosa mai vista fins ara, el nou marc tributari i l'IGI són homologables amb els impostos que s'apliquen a l'entorn europeu. Si l'IGI introdueix canvis en la facturació també té l'avantatge per al consumidor de ser més transparent. Fins ara, amb el sistema IMI (impost a la importació); IAC (impost d'activitat comercial); IPI (impost sobre la producció industrial) i ISI (impost sobre els serveis), el consumidor poc sabia quin impost pagava i com se li aplicava. L'IGI és clar i afavoreix el comerç amb un tipus general i un de reduït per a la alimentació. Molts articles pagaran menys impostos que fins ara és el cas de la joieria que suportava una càrrega impositiva de fins al 14.4% sobre el valor de les peces d'or, de la perfumeria, l'electrònica o els automòbils que era del 8,4%. Ara tots aquest articles pagaran l'IGI general del 4,5%, mentre que l'alimentació queda igual amb el tipus de l'1%. A l'altre extrem del barem hi ha l'IGI bancari que serà del 9,5%. Si el tipus incrementat per als serveis bancaris i financers és inferior al que pagaven fins ara d'ISI que era prop del 12%, això no representarà una pèrdua d'ingressos per a les arques públiques. El director de Tributs, Xavier Jiménez calcula que entre la liquidació de l'IGI i la liquidació per l'Impost sobre les Societats, els bancs continuaran aportant entre 40 i 50 milions d'euros.

El lloguer al 0%

Si l'impost preveu el tipus del 0% per alguns sectors com ara la sanitat o l'educació, el mateix tipus també s'aplicarà als habitatges de lloguer. I del tipus del 0% que no repercuteix també es pot deduir tot el que se suporta. Així, si els habitatges de lloguer paguen un IGI del 0% poden deduir, però, l'IGI suportat per manteniment o gasoil de calefacció. Aquesta és la bona notícia. L'IGI permet deduir l'impost suportat com ara el cànon sobre la llum o el telèfon que serà del 4,5% en lloc del 5,5% i que fins ara no es podia deduir. Altres impostos com ara les taxes notarials també! H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT