PUBLICITAT

Les nevades de les pròximes hores anuncien una temporada excel·lent

  • Les precipitacions i el fred seran els protagonistes de la setmana, el temps canvia a partir d'aquesta nit
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns esquiadors prenen el sol mentre esperen que claregi la cua durant el pont de la Puríssima de l'any passat. Foto: ÀLEX LARA

Els diferents serveis meteorològics dels països veïns, Météo France i El Tiempo, preveuen nevades intenses i a cotes cada vegada més baixes a partir d'aquesta nit de dilluns fins divendres que ve. Si la neu començarà a caure a cotes força altes d'entre 2. 000 i 2.200 metres aquesta tarda i nit, a partir de la matinada de demà dimarts, les precipitacions de neu ja arribaran als 1.300 metres i continuaran baixant fins als 800 metres els propers dies, de dimecres fins divendres al matí. L'arribada d'aquestes precipitacions és celebrada a les estacions d'esquí tot i que alguns es mostren escèptics.

És el cas del soci majoritari de Saetde, Joan Viladomat, que va argumentar que «no faig cas ni de Météo France ni de cap servei de meteorologia en concret, quan vegi la nevada m'ho creuré». No obstant això, va ratificar que «el nostre calendari és obrir l'1 de desembre i el mantindrem, ara bé, si nevés tant aquesta setmana que poguéssim obrir a finals de novembre millor, però ara per ara, no ho podem avançar». Viladomat que tornava de viatge també va celebrar la baixada de temperatures que es va començar a registrar als cims el passat cap de setmana. «M'han dit que ja comença a fer fred i que s'està fent neu, si més no, això ens permetrà obrir a la data prevista a començament de desembre amb comoditat» va afegir.

Menys entusiasta es va mostrar el director de Vallnord Martí Rafel que espera les pròximes nevades amb impaciència. «La nevada de dimarts serà benvinguda però encara ho serà més la baixada de temperatures perquè de moment si podem obrir l'1 de desembre ja serà tot un èxit» va argumentar. Rafel va insistir en que mantenir el calendari «ja és tot un repte perquè de moment només tenim alguna taca de neu al sector d'Arcalís gràcies a la poca producció que hem pogut fer». I va afegir que encara que «nevés molt tampoc no tindríem prou temps per preparar la neu i obrir abans». En quant a la previsió de que s'esperen gruixos de neu considerables en les propers dies, Rafel va reconèixer amb prudència que «estaria bé per evitar punxar com ha passat en les darreres temporades». I més animat va argumentar que «seria una bomba poder iniciar la temporada amb aquests gruixos de 50 o 60 centímetres de neu que s'anuncien i que poguéssim tenir un pont de la Puríssima òptim». Tocant de peus a terra, Rafel va admetre que «és molt difícil fer una previsió perquè en una setmana tot pot canviar i molt!» I va atrinxerar-se com Viladomat darrera l'escepticisme afegint que « ja ho veurem quan passi».

El director de Vallnord també va insistir en que «de moment l'objectiu és obrir sense problemes, tot i que ja sabem que no podrem obrir el 100% de pistes». Rafel va explicar que Vallonord només obrirà els sectors més elevats on la neu artificial haurà agafat i va afirmar que «estem fent un gran esforç perquè les temperatures tampoc no ens han acompanyat de moment». Així, si «neva i no fa vent potser podrem esperar un inici de temporada més engrescador, cosa que és molt important perquè l'inici sempre marca la resta de dies d'esquí» va explicar.

Fidel / I és que si el començament de temporada és rodat «l'esquiador està content i queda amb ganes de tornar i repetir l'experiència» va argumentar Rafel. I va lamentar tot seguit que «un mal inici, com el de la temporada passada ho qüestiona tot». I recordant la importància del pont de la Puríssima, que «és molt important perquè sempre és un bon coixí i més enllà, si la gent se'n torna amb un bon record; si ha esquiat bé i s'ho ha passat bé, té ganes de tornar, mentre que si no és així, ja és més difícil de remuntar». Rafel vol exorcitzar la psicosi que va marcar l'inici de l'última temporada. «No havia nevat i la gent va pensar que no podria esquiar, molts no van ni reservar i altres van anul·lar». H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT