PUBLICITAT

Canvi de parallamps a l'Hospital de Meritxell

  • La instal·lació respon a la necessitat d'augmentar la prevenció del risc i garantir la seguretat de les persones, del continent i del contingut
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El nou parallamps PDCE instal·lat al terrat de l'Hospital, ahir. Foto: ÀLEX LARA

L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell va procedir aquesta setmana al canvi del sistema de parallamps al terrat de l'edifici sanitari. L'empresa andorrana INTAR i l'empresa d'instal·ladors, Delgado instal·lacions, van ser les encarregades d'instal·lar-hi el nou dispositiu enginyat i patentat pel propietari de l'empresa i enginyer especialitzat en fenòmens atmosfèrics, Àngel Rodríguez Montes.

El dispositiu que es comercialitza des del 2003, utilitza una tecnologia de càrrega electroestàtica que opera inversament als parallamps convencionals; en lloc d'atraure la descàrrega, «redueix el camp elèctric perquè el llamp no es formi» explica Rodríguez. El tècnic afegeix que «el canvi del parallamps de l'Hospital és per garantir la continuïtat en el servei i la gestió hospitalària en condicions meteorològiques de temporal o tempesta» i argumenta: «Un llamp pot paralitzar tota la gestió i processos de l'Hospital, a més cal tenir en compte que als quiròfans, les taules d'operació són en acer inoxidable i el terra està connectat al mateix terra del parallamps que hi ha al terrat, una descàrrega una mica intensa no només entorpirà el funcionament de l'Hospital sinó que es pot cobrar vides».

El sistema de parallamps PDCE instal·lat ara permet reduir aquest risc perquè en lloc d'atraure la descàrrega, la minimitza. Rodríguez explica que «la primera empresa que va creure en el nostre producte va ser Andorra Telecom». INTAR té 64 dispositius instal·lats a tot el país, i 800 en altres 800 punts crítics de tot el món, dels quals 120 al Japó. En l'arxipèlag nipó l'empresa va protegir un magnífic Buda de 120 metres d'alçada, però també protegeix altres punts estratègics com són el canal de Panamà o una plataforma petroliera en ple golf de Mèxic.

Canvi climàtic

La necessitat de canviar el parallamps de l'Hospital de Nostra Senyora de Meritxell també respon però a l'augment de la freqüència i la intensitat del fenomen natural. Rodríguez argumenta que des de fa quatre anys,el canvi climàtic «està causant un augment dels dies de tempesta i de llamps en particular, amb intensitats màximes conegudes a Andorra de 200.000 ampers i a Espanya de 400.000 ampers».

La tecnologia PDCE dels parallamps d'INTAR, protegeix des de cases particulars fins a bases militars, passant per bodegues de vins, antenes de telecomunicacions, vaixells d'investigació científica, plataformes petrolieres, en definitiva, persones i instal·lacions en els cinc continents des de l'Antàrtida fins a Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT