PUBLICITAT

Saboya exposa a l'OCDE els avenços en els compromisos adquirits

  • El ministre mostra a Saint-Amans com s'està implementat la fiscalitat i la transparència
  • La trobada va ser un contacte de cara al segon examen previst per a l'any que ve
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El director de la divisió de competència fiscal, Saint-Amans. Foto: EL PERIÒDIC

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, vol tenir la certesa que l'OCDE està informada dels avenços en matèria fiscal que s'estan fent Andorra. Almenys així ho va explicar ahir en referència a la visita que va fer a aquest organisme el passat 8 de novembre, acompanyat de l'ambaixadora andorrana a França, Maria Ubach, amb qui va tenir l'oportunitat de conèixer personalment el director de la divisió de competència fiscal de l'OCDE, Pascal Saint-Amans, a qui va actualitzar la implementació d'Andorra dels compromisos adquirits amb l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic.

Saboya va indicar que el motiu de la visita, aprofitant l'estada a París al Saló Filatèlic de tardor a l'Espace Champerret, era mantenir un contacte després que fa un any l'ens fes una avaluació del Peer Review Group del Global Forum de la primera fase dels compromisos adquirits per Andorra de cara a una major transparència i homologació fiscal, així com dels acords d'Andorra amb altres països per als CDI.

Tal com va precisar el titular de la cartera d'Exteriors, el motiu de la trobada va ser que fa un any Ubach va traslladar a Saint-Amans la voluntat del Govern de treballar en els estàndards internacionals (s'estava en aquells moments passant la fase 1) i Saboya tenia ara especial interès en fer balanç –«el balanç de la fase 1 el coneixem i és molt positiu»–, va dir el ministre), «i volíem comunicar que estem treballant per preparar la fase dos, que ha d'estar llesta al segon trimestre de l'any que ve».

El màxim representant de la diplomàcia andorrana va aprofitar l'ocasió per detallar fins on s'ha avançat en aquelles promeses que s'havien explicat a l'OCDE fa un any. «Va consistir en fer un seguiment i demostrar que existeix un compliment, es tractava de generar confiança», va puntualitzar Saboya. El ministre va subratllar que la reforma fiscal ja està en aplicació, «que el pressupost s'ha complert gairebé amb exactitud», i que volia comentar la futura aplicació de l'IGI i la implantació de l'IRPF i els «avenços amb els CDI, rubricat amb França, i les negociacions iniciades amb Espanya i Portugal». Saboya va destacar que les relacions amb l'OCDE «formen part de les prioritats d'Andorra», i que es va intentar a París «demostrar que hi ha una efectiva implementació d'allò que eren compromisos, generant un marc de confiança».

Execució /El ministre es va esplaiar en aquest àmbit, recordant que la seva voluntat era «transmetre la idea de què en allò que vam dir que faríem, hi ha una certa execució».

L'objectiu del Govern és fomentar aquesta mena de contactes, però no només a través d'Exteriors, sinó implicant el Ministeri de Finances per aportar diferents visions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT