PUBLICITAT

Quatre deures que s'han de complir

  • El Peer Review Group del Global Forum va donar l'any passat el vist i plau a l'informe emès pel Govern
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Saboya, aquesta setmana a Viena a l'OSCE. Foto: EL PERIÒDIC

L'avaluació el setembre de l'any passat del Peer Review Group del Global Forum (organisme de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, OCDE) va donar el vist i plau a l'informe emès pel Govern andorrà en matèria de transparència i intercanvi d'informació fiscal. Amb la prova superada, Andorra no té cap necessitat de realitzar cap informe complementari de seguiment de mesures adoptades. Tot i això dels 10 punts a valorar, Andorra va obtenir la qualificació més alta en la meitat i en la resta el Global Forum va recomanar algunes millores en l'àmbit de la implementació legal. Tot i haver superat l'examen, Andorra té quatre qüestions pendents que ha de rectificar, sense la necessitat d'un informe, i estava previst fer-ho aquest any. Val a dir que l'examen pràctic, el que avaluarà la posada en pràctica de tot aquest marc legislatiu, es preveu per al segon semestre del 2013.

Aquesta primera avaluació favorable permet figurar a Andorra en la llista de les jurisdiccions que compleixen amb els estàndards de l'OCDE en matèria de transparència i intercanvi d'informació. Les recomanacions que ha de complir el Govern andorrà abans del 2013 perquè puguin ser aplicables el més aviat possible són quatre.

Per una banda està la regulació legislativa de la figura del trust (agrupament d'empreses que són controlades per una tercera). Segons va explicar el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, la «peculiaritat d'aquestes entitats jurídiques és que no tenen incidència aquí» i per aquest motiu no figura en la legislació. Tot i això, des de l'OCDE es recomana o prohibir-ho o regular-ho, cosa, aquesta última, que preveu fer l'Executiu.

El segon dels deures és la regulació sense excepció de les societats amb accions al portador que estan prohibides des del 1983. Saboya va indicar que es tracta d'acabar de netejar una situació en el registre perquè aquestes societats no tinguin capacitat d'operar. Segons Saboya en l'actualitat només hi ha 17 empreses d'aquestes característiques, però els accionistes van ser instats per l'Administració a convertir els títols al portador en nominals.

Andorra ha d'adaptar tres aspectes de l'acord en materia d'intercanvi d'informació fiscal amb Liechtenstein perquè sigui adaptat completament als estàndards de l'OCDE. Es tracta d'eliminar el llindar prefixat de 25.000 euros per procedir a l'intercanvi d'informació així com de suprimir també com a condició prèvia la comunicació prèvia a l'interessat en les peticions d'informació. A més també s'ha de fer un petit canvi en un protocol addicional. Es tracta de tres qüestions que el mateix Govern ja ha fet arribar la proposta a Liechtenstein durant l'estiu passat i ara s'està a l'espera de la resposta.

Finalment, la quarta qüestió pendent és l'ampliació de la xarxa d'acords en matèria d'intercanvis d'informació fiscal. Saboya va avançar que durant l'estiu passat el Govern havia treballat un pla d'accions per eixamplar aquesta xarxa d'acords que caminen també cap a l'objectiu d'evitar la doble imposició.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT