PUBLICITAT

El nombre d'empreses es va reduir en un 1,4% l'any passat

  • L'USdA i la PIME coincideixen en rebaixar el nombre d'administracions
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Façana de les oficines d'una constructora d'Encamp que va tancar. .portes recentment. Foto: ÀLEX LARA

Els números continuen sent vermells per al conjunt del teixit empresarial del país que veu com pràcticament dia sí, dia també es produeix el tancament d'alguna empresa, sobretot aquelles que són més petites. Amb les dades de la CASS, el nombre d'empreses va ser de 8.561 el 2011, un 1,4% inferior a la xifra del 2010. Un 40% de les mateixes correspon a llars que ocupen personal domèstic.

Les dades, recollides a l'Anuari Socioeconòmic publicat recentment per Banca Privada d'Andorra (BPA), posen de relleu una vegada més la situació de crisi per la que travessa el Principat. La reducció del nombre d'empreses segueix la tònica dels principals indicadors del mercat laboral. Les empreses dels sectors de la construcció i d'altres serveis socials són les més perjudicades per l'actual context econòmic.

Teixit empresarial / La variació de les empreses també va en correlació amb el nombre de treballadors i en conjunt el teixit empresarial ha perdut més assalariats que empreses. L'any passat els treballadors inscrits a la CASS van ser 37.302 persones, 1.250 menys que l'any anterior.

Els tres sectors d'activitat principals a l'any passat van ser: el comerç amb un 26,3%, el sector immobiliari i el de la construcció amb el 25,2% i el ram de l'hoteleria, amb un 13,5%. Els grups més perjudicats en la reducció d'empreses van ser: el de serveis socials i serveis prestats, amb 75 empreses menys ( un 16,7% de reducció), i la construcció amb un percentatge inferior, 22 empreses. En la banda contrària cal destacar l'augment del nombre d'empreses en el ram de l'hoteleria o de les activitats sanitàries i veterinàries.

Establiemnts / L'any passat el nombre d'establiments es va reduir un 0,8%. El país tenia 7.280 establiments, amb una mitjana d'1,4 per empresa. Tot i aquest descens, el número d'establiments es manté bastant estable. El comerç és el sector que segueix mantenint un nombre més gran d'altes i baixes amb 55 establiments menys (2,1%) tot i que acull el 36,1% del total. El sector de la construcció ha perdut 20 establiments el 2011.

Els altres que guanyen establiments són el del transport, emmagatzematge i comunicacions i activitats sanitàries i veterinàries.

L'any passat hi havia 8.561 empreses que donaven feina a 37.302 persones. En tots el casos el nombre d'empreses ha baixat el 2011, especialment les que tenen entre 11 i 25 empleats.

SINDICATS I PIME / Tant l'USdA com la PIME coincideixen en valorar les dades com de molt negatives i es refereixen a la necessitat d'aprimar l'Administració com una de les mesures possibles per reactivar l'economia. El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, creu que la política econòmica actual del Govern demòcrata no ajuda a millorar la situació ni a la creació d'empreses i que cal «ajudar a les petites i mitjanes empreses amb iniciatives que precisament no passen per decrets com el d'horaris comercials que han beneficiat sols a les grans empreses».

Els petits i mitjans empresaris manifesten que el cal es saber l'encaix de les empreses dins del context europeu. Marc Aleix és taxatiu alhora d'assenyalar que «a Andorra no hi ha normes ni volem ordre» i en aquest marc és molt difícil que es creïn noves empreses, manifesta convençut.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT