PUBLICITAT

Santa Coloma més neta

  • Voluntaris de Fem Net retiren runa abocada i els bombers netegen el bosc de la Comella
EL PERIÒDIC
SANTA COLOMA

Periodic
Els voluntaris de l'associació Fem Net recullen objectes abocats incontroladament a Santa Coloma, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El llogaret de Santa Coloma és des d'ahir una mica més polit gràcies a la intervenció d'una desena de voluntaris de l'associació Fem Net que van participar en la jornada de neteja que s'emmarcava en la Setmana Europea de Prevenció dels Residus. L'objectiu de l'acció era deixar neta un abocador incontrolat prop del riu. Els voluntaris hi van recollir una canya de pescar, una bicicleta i trossos de motor, que la gent abandona salvatgement en llocs més o menys amagats, però que no obstant són patrimoni de tots.

El president de Fem Neta Gérman Torres, va explicar ahir que per participar a la Setmana Europea de Prevenció de Residus i «per no fer una jornada sencera de neteja, hem intentat buscar una zona que fos accessible i on les deixalles estiguessin bastant concentrades». A més de Fem Net, ahir també es van sumar a la Setmana Europea de Prevenció, els Bombers d'Andorra que van netejar una zona forestal prop de la carretera d'accés a la Comella, on fins ahir també s'hi havien abandonat cotxes i ferralla.

Durant tota la setmana de prevenció, el Centre Andorra Sostenible va oferir recursos educatius als centre escolars amb els tallers Minimus, el consumidor responsable i La compra en joc. Les Escoles Verdes també van fer un experiment de recollida i pesatge del pa que es llença a les escombraries així com de les actituds i accions que es poden implementar per prevenir-ho. Tres projeccions del premiat documental Taste the waste sobre la problemàtica del malbaratament d'aliments i les seves repercussions socials i ambientals, es van fer a Escaldes-Engordany, La Massana i Sant Julià de Lòria. I Canillo i la Massana acullen encara aquest cap de setmana mercats de segona mà.

També es van fer tallers per recuperar certs productes i allargar-ne la vida, com ara els tallers de patchwork a Escaldes-Engordany i a Andorra la Vella, que van servir per dissenyar i fabricar bosses reutilitzables amb roba vella i altres materials. En el taller de sabons artesanals programat a Sant Julià de Lòria es va explicar com fabricar sabons a partir de la reutilització d'olis de cuina utilitzats. Pel que fa al malbaratament alimentari i a la prevenció de la generació de residus a la cuina, es van fer dos tallers de cuina d'aprofitament a Encamp i Escaldes-Engordany. La Setmana va començar dissabte passat amb la mostra d'envasos generats A Andorra en un dia, i l'exposició Cadira que recollirà a l'espai cedit per l'Illa Carlemany les diferents visions creatives dels alumnes de totes les escoles, per convertir el moble en residu. L'any 2009 va néixer la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, per difondre el concepte de la prevenció de residus i evidenciar el seu impacte en el medi ambient i per lluitar contra el canvi climàtic.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT