Palència punxa el globus

• El River es desinfla en un partit de més a menys i deixa de ser invicte tot i que manté el lideratge
R. MORA

Blanch vola per entrar a cistella, ahir, durant el matx en què va anotar 20 punts, amb quatre triples. Foto: ÀLEX LARA

El globus en què viatjava el River Andorra en aquesta LEB Or, directe al cel, es va punxar ahir després de la derrota que es va viure al Poliesportiu davant del Palència. Els castellans, de menys a més, van saber jugar les seves armes contra els homes de Joan Peñarroya, i a això s'hi va afegir que els locals van viure un tercer quart autènticament desesperant amb cistelles fallades sistemàticament. La manca d'encert i la qualitat palentina van acabar per desinflar un globus que ara torna al terra. 81-87 en un ambient de bàsquet pur amb una graderia abocada al seu equip.

Hampl, Dani Pérez i dos cistelles de Safford consecutives van permetre el River agafar el primer avantatge del partit, que va ser seriós: 8-2 per als andorrans davant del tapat que deia Peñarroya. Va semblar que aquest potencial amagat que tenia el rival no seria tal, perquè la maquinària blava va agafar encara més ritme de combat amb un triple de Dani Pérez, una pilota robada de Pablo Sánchez en defensa, contraatac i cistella del càntabre, i un més 7 que va obligar Natxo Lezcano a demanar el primer temps mort: 13-4. Hi va haver reacció palentina amb un 0-4 que posava el 13-8, però Dani Pérez estava per dir la seva (14 punts en els dos primers quarts, 19 al final del partit, 28 de valoració, el millor del duel), i els seus punts i la seva batuta guiaven el River fins un final de quart amb 20-14.

Blanch va voler posar el seu granet de sorra només reprendre's el joc, però aquest segon quart va ser el de la consolidació dels castellans com un equip amb opcions reals. Otegui, Zamora i Dermott mantenien viu el seu equip. Tot i que es va arribar a un avantatge de deu punts per als locals, i que després es va ampliar a 12 (30-18) gràcies a un Flis excepcional, tan en atac com en defensa, amb quatre rebots consecutius, el temps mort palentí ho va canviar tot. Amb Schreiner en pista (estava lesionat durant tota la setmana: li va costar molt agafar el ritme), Ott va aparèixer com un tren de mercaderies i va començar el seu recital que posava el seu equip en la lluita: 30-30. Primer van ser uns passos de Flis, un triple d'Ott, tres atacs fallats pel River i un altre triple d'Ott, i ja estava feta la remuntada.

S'havia de reaccionar, i Flis va reaparèixer per fer tornar el seu equip al camp. Un dos més un del rus permetia agafar aire amb tres punts de marge, al que s'hi afegia un Dani Pérez en gran forma i després un triple de Blanch, que treia la poteta que semblava haver amagat durant uns minuts. Amb tot, el Palència feia la seva feina i no deixava marxar els locals (38-34). A partir d'aquí, intercanvi de triples que va deixar el marcador novament molt igualat després del de Forcada (43-42), Dani Pérez, sobre la botzina, va fer el 45-42 amb què es va arribar al descans.

En la represa, va arribar la desfeta andorrana quan semblava que no ho seria, perquè un triple de Safford posava un 50-46 que animava el públic, tot i que Dermott amb un dos més un després i l'aparició de Mortellaro, donava la volta al marcador fins el 50-54.

A partir d'aquí, la prova de què el dia no seria el del River. Dani des de la línia de tirs fallava un dels llançaments, i Devin Wright quedava eliminat amb dues faltes consecutives en dues jugades per oblidar. Otegui posava el 50-56, i Pablo Sánchez, sol en contraatac, va fallar el que mai no es falla. Amb Dani Pérez sortint de nou per salvar l'equip, el River va fer dos punts més que va evitar que l'escletxa fos més gran per fer front a l'últim quart (52-60).

En el període definitiu, l'aparició del públic va ser monumental. La pressió va ser immensa i a això van ajudar molt dues cistelles de Hampl i Blanch, i un triple de Dani que posava el 59-60. Però el Palència no es rendia, i mantenia el ritme. A 5min 45s del final, l'empat era a 65, i la lluita lluny dels aros. El caos estava servit, i el River seguia sense encert quan ho havia de tenir, i els palentins inspirats, amb alguna decisió arbitral que va molestar als locals –Peñarroya va ser desqualificat a poc del final per protestar–, però res que evités que el globus del River acabés per punxar-se. Tot i mantenir el lideratge una setmana més.