PUBLICITAT

La poca eficiència i el preu abusiu motiven la majoria de denúncies

  • La venda al detall d'articles d'electrònica és el sector que genera més clients descontents
  • La compravenda i reparacions d'automòbils i el comerç en general també creen conflictes
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto: ÀLEX LARA

El Servei d'Atenció al Consumidor (SAC) del Govern va presentar ahir l'estadística de funcionament dels primers nou mesos de l'any, de gener a setembre. En aquest període el SAC va rebre 942 consultes i preconitza que d'aquí a finals d'any en rebrà més de 1.250, de les quals la meitat es convertiran en queixes o reclamacions formals. De moment, però, el nombre de consultes i de reclamacions ja dobla el de l'any passat. El SAC també destaca que de les 439 reclamacions formalitzades pels consumidors, 325 (74%) van ser resoltes favorablement pel Servei que fixa el termini mig de resolució en una mica més de set dies. En quant a expedients sancionadors, a petició del SAC, la Unitat de Comerç i Consum governamental va incoar-ne vuit, xifra que segueix la tendència de l'any passat en que se'n van incoar 14.

La mateixa estadística també assenyala que el sector de l'electrònica és el que registra més irregularitats amb cinc expedients incoats fins al setembre passat; segueixen els serveis industrials amb dos i els vehicles amb un. El sector de la venda al detall d'articles d'electrònica és el que genera més queixes i reclamacions amb 46 entrades. El sector de la compravenda i reparació d'automòbils i el comerç al detall en general registren 35 i 31 queixes o reclamacions, respectivament. Per últim, les relacions contractuals en l'arrendament d'habitatges generen 27 queixes més.

Poca eficiència / Les causes o motius de les reclamacions són la manca d'eficiència i diligència en la prestació del servei, cosa que apareix en 70 queixes tramitades per consumidors i usuaris. El nombre de queixes rebudes per manca de conformitat amb la compra o amb el servei rebut, és a dir, quan el consumidor considera que ha pagat de més o que se li ha venut o servit gat per llebre, augmenta de 36 a 38 queixes, en relació a l'any passat, però no obstant això, el 2011 va ser la principal causa de reclamació. El SAC puntualitza que les reclamacions relacionades amb el retorn de l'import pagat, la disconformitat amb el preu o amb la mala atenció i el tracte rebut, no ocupen els primers rànquings de males praxi com va ser el cas en l'exercici anterior sinó que se situen a la cua de les queixes. Sigui com sigui, la manca de conformitat amb la compra o en la prestació motiva 12 de les 46 reclamacions rebudes en el sector de l'electrònica i 7 de les 31 queixes rebudes en el sector de comerç al detall. La manca d'eficiència i diligència motiva 10 de les 35 reclamacions rebudes en el sector automòbil i 11 de les 33 reclamacions rebudes per altres conceptes agrupats.

Les queixes a la neu / Les queixes rebudes en el sector de l'esquí representen una mica més del 37% de les reclamacions amb 164 entrades en el que va d'any. L'any passat els usuaris van ser més benèvols amb el sector i només van formular 59 queixes. El SAC explica aquest augment espectacular de gairebé el 200% pel fet que «és possible que el Servei no hagi rebut totes les reclamacions corresponents al 2011». I destaca que la queixa més reiterada és el retorn de l'import pagat, sense precisar perquè: és que l'usuari preferia esquiar en lloc que li tornessin els diners? O és que volia dir tot el contrari i recuperar els diners que s'havia gastat? A les estacions les queixes per retorn de l'import pagat representen el 43% de les reclamacions, mentre que la manca de diligència i la no conformitat arriben en segon i tercer lloc amb el 24% i el 9%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT