PUBLICITAT

Els cònsols defensen la parròquia i per sobre de tot, els ciutadans

  • Martí rep els responsables dels comuns per reestructurar competències, transferències i serveis
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els cònsols de les set parròquies i el cap de Govern, Antoni Martí, repassen els punts de la negociació, ahir Foto: SFG

Els cònsols de les set parròquies es van reunir ahir al matí amb el cap de Govern, Antoni Marti per iniciar la negociació de transferències i competències comunals. La cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, va explicar en sortir de la reunió que «hem decidit de posar-nos a treballar entre tots per poder fer un full de ruta». I va afegir «el cap de Govern ens ha demanat que posem en comú les despeses, els ingressos i els serveis que oferim els comuns». Gil també va anunciar que «encetarem una nova metodologia de treball en la propera reunió de cònsols el 4 de desembre, que serà quan establirem un calendari per reunir-nos amb el Govern perquè molta de la feina que se'ns ha demanat ja la tenim avançada». No obstant això, va convenir que «hem d'establir unes directrius entre tots».

No a l'estat centralitzat / En quant a les declaracions que va fer dijous passat Marti, en el sentit que tant els comuns com el Govern configuren l'Estat i que set andorres no són possibles, Gil va matisar que «continuo defensant la parròquia com tots nosaltres, perquè les parròquies també són la nostra història» però es va mostrar d'acord amb el cap de Govern en afirmar que «ara bé, en els temps que vivim, és imperatiu que tant el Govern com els comuns mirem per al bé de tota la ciutadania». I va insistir: «No defenso un estat centralitzat, sinó les prerrogatives que ens corresponen tant al Govern com als comuns». El portaveu de la trobada i cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, va reiterar que la reunió d'ahir era una primera presa de contacte i va afegir que «esperem enllestir la negociació l'any vinent». Mandicó va precisar que la voluntat dels cònsols «és saber qui ha de fer què, com s'ha de fer i com es finançarà». Mandicó també va coincidir amb Gil en que la negociació desembocarà en una gestió més eficient de les competències, cosa que a més de portar un estalvi també beneficiarà el ciutadà. I va defensar la institució territorial alhora que va descartar qualsevol interpretació insidiosa del discurs de Martí, argumentant que «el cap de Govern no vol que desapareguin les parròquies».

IGI i ITP / El cònsol de Canillo també va explicar a l'ANA que ahir no es van tractar ni els dubtes que genera l'entrada en vigor de l'IGI en relació als preus públics dels comuns, ni com s'inclourà la figura de l'Impost sobre les Transmissions Patrimonials (ITP) en el nou marc tributari. La urgència d'aquestes qüestions es tractarà en la propera reunió de cònsols, que com va anunciar Mandicó, comptarà amb la participació del ministre de Finances, Jordi Cinca, que sens dubte, podrà aportar alguna llum a les reticències o dubtes que tenen les corporacions locals. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT