PUBLICITAT

El Servei d'Atenció al Consumidor ha rebut el doble de consultes, queixes i reclamacions que el 2011

  • Un 26% de les queixes corresponen a la manca d'eficiència en la prestació d'un servei
23112012_sac
Imatge d'arxiu de la presentació del Servei d'Atenció al Consumidor. Foto: ANA
La manca d'eficiència en la prestació d'un servei s'ha convertit en la principal causa de queixa al Servei d'Atenció al Consumidor. Segons les dades facilitades pel Govern, un 26% de les queixes corresponen a la manca de diligència, seguides del 14% que fan referència a la disconformitat amb la compra o prestació rebuda, motiu que l'any passat encapçalava la llista. Durant els nou primers mesos de l'any, el Servei d'Atenció al Consumidor ha rebut 942 consultes, queixes i reclamacions, que comparades amb les del 2011 suposen un increment del 97%.
Les dades mostren que de les 942 consultes, 439 s'han formalitzat en queixes i reclamacions que han generat els respectius procediments de tramitació. Durant aquest període, s’han incoat 8 expedients sancionadors, xifra que segueix la tendència de l’any anterior (14). La projecció feta pel Govern pel que resta d'any, fa pensar que es podria arribar a un total de 1.256 consultes, de les quals 585 es convertiran en queixes o reclamacions formals.

El sector de la venda al detall de productes d’electrònica, continua sent el que genera més queixes i reclamacions (46), seguit del de l’automoció: compravenda i reparacions de vehicles automòbils (35); la venda al detall en general (31); i els conflictes que es deriven de les relacions contractuals en arrendaments d'habitatges (27).

La manca d’eficiència o diligència en la prestació dels serveis passa a ser la principal causa de queixa i reclamació dels consumidors i usuaris (70), seguida de la manca de conformitat en la compra o en la prestació rebuda (38). Les reclamacions relacionades amb el retorn de l’import pagat, la disconformitat amb el preu o amb la mala atenció o tracte rebut, han millorat considerablement passant de les primeres posicions l'any 2011 al 9è, 7è i 8è lloc que ocupen en aquest període.

D'altra banda, les dades posen de relleu que el nombre de reclamacions relacionades amb les estacions d’esquí ha augmentat de forma exponencial, passant de les 59 rebudes l’any 2011 a les 164 d’aquest any. En aquest sentit, des del Govern assenyalen que molt probablement aquest augment no sigui del tot real, ja que, és possible que el Servei no hagi rebut totes les reclamacions corresponents a l’any 2011. Pel que fa a la principal causa de descontent, els usuaris assenyale 'el retorn de l'import pagat'

Pel que fa a lapàgina web de la Unitat de Comerç i Consum, ha rebut 3.706 visites durant els primers nou mesos de l'any.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT