PUBLICITAT

Els funcionaris cobraran el 62% de l'últim salari quan es jubilin

  • Martí diu que el complement de jubilació està meritat i aposta pel nou sistema
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El cap de goven, Antoni Martí s'adreça als afiliats i simpatitzant de DA en una reunió pública, ahir FOTO: TONY LARA

El cap de govern, Antoni Marti, es va adreçar ahir a la nit als afiliats i simpatitzants de Democràtes per Andorra (DA) per explicar les reformes que la majoria parlamentària i el seu Govern estan introduint. En un discurs obert a tota la ciutadania, Martí va tocar tots els temes sensibles i totes les crítiques que ha rebut, des de les suposades retallades fins a la refosa del marc tributari o l'obertura econòmica. Reconeixent que els ànims estan crispats, Marti va assegurar que «no som sords a les veus del carrer, sabem que hi ha inquietud, preocupació i en alguns casos indignació». I va afegir que «mai cap govern a Andorra havia viscut tantes protestes al carrer». Una de les protestes que més soroll ha fet últimament és la del funcionariat i Martí va voler precisar responent als que acusen al Govern de fer retallades, que és el que «ha destinat més diners en polítiques socials de la història d'Andorra» i va afegir que tampoc «no hem retallat en educació».

CONTENCIÓ DE LA DESPESA / Martí va explicar que el Govern ha retallat els salaris més alts de l'Administració pública i que també s'ha congelat un trienni. I va insistir en els complements de pensió dels funcionaris , «ja que tanta polèmica han portat». Partint del fet que cap govern va aprovisionar el fons que permet pagar el complement de jubilació als funcionaris que cobren el 70% de l'últim sou com a pensió, Marti va dir que «aquests complements de jubilació a data d'avui ascendeixen a 279 milions d'euros i ens comprometem a anar proveint tots aquests diners que ja estan meritats». Però de cara al futur aposta per un nou sistema: «A partir d'aquí proposem que cada treballador públic cotitzi per al complement de jubilació i acabi cobrant de mitjana el 62% de l'últim salari». I va defensar la proposta argumentant que la nova situació és encara avantatjosa perquè els treballadors del sector privat acabaran cobrant el 50% del salari mig dels últims 40 anys. Marti va afegir que «no hem tocat els drets de ningú i transformarem una expectativa de dret insostenible en una expectativa de dret raonable i assumible».

LA CAIXA BUIDA / Molt més cru ho té el treballador del sector privat que a més de cobrar una pensió més que justeta no té cap garantia de cobrar-la. Sense pèls a la llengua el cap de Govern va reconèixer ahir que al fons de vellesa de la CASS hi ha 700 milions d'euros que no donen ni per a pipes. «No són suficients per fer front als compromisos adquirits. No són suficients ni els 700 milions que hi ha, ni el doble, ni el triple. En el millor dels casos els diners s'hauran exhaurit el 2030». Per això va insistir en que «tenim l'obligació de fer les reformes necessàries per allargar la viabilitat de la branca de jubilació més enllà del 2030». I convençut que el Govern que lidera les farà va convidar totes les forces polítiques a participar en una reforma que bé val un gran acord: «Entre la majoria i l'oposició com el que van fer tots els partits espanyols als Pactes de Toledo». Enllaçant totes aquestes reformes, Martí també va anunciar que es reuneix avui amb els cònsols per revisar les competències, les transferències i les finances dels comuns, perquè «l'esperit parroquialista s'ha acabat, set andorres són insostenibles» va argumentar. A la reunió també hi van assistir representants del col·lectiu AD800.H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT