PUBLICITAT

Els experts recolzen l'obertura econòmica

  • Els economistes aposten per la internacionalització i la diversificació
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Antón Costas conversa amb els ministres Jordi Alcobé i Jordi Cinca, i amb el director de l?ANA, Albert Roig. FOTO: TONY LARA

Els economistes José Maria García Montalvo i Antón Costas van assenyalar ahir la internacionalització i diversificació de l'economia andorrana com a mesures per sortir de la crisi.

Els experts, que juntament amb el soci de RSM Gassó, Josep Maria Gassó, van participar en l'edició dels Matins de l'Agència, van aportar el seu punt de vista sobre l'economia espanyola, europea, i també van fer algunes recomanacions per a Andorra. Tot i la difícil situació actual, Costas va mostrar símptomes d'optimisme indicant que si Alemanya entra en recessió, i tenint en compte les futures eleccions que ha d'encarar Angela Merkel l'any vinent, es podrien començar a notar lleugers símptomes de millora a Espanya, tal i com va informar l'ANA.

En el col·loqui d'ahir García Montalvo va aportar el punt de vista més pessimista, considerant que el pitjor de la crisi encara no ha passat, mentre que Costas va apuntar alguns indicis de millora basant-se en l'alentiment de la caiguda que diu que es detectarà a Espanya de cara al 2013, i en el fet que el risc de l'euro s'hagi diluït.

Altres factors que segons Costas són positius per a l'economia europea són el fet que Alemanya «està entrant en recessió», i les futures eleccions que haurà d'encarar Angela Merkel, ja que «no s'hi pot presentar amb una economia en caiguda».

RECOMANACIONS PER AL PRINCIPAT / Pel que fa al cas d'Andorra, els convidats van assenyalar que les vies de millora passen per la internacionalització i la diversificació. Gassó per la seva banda va opinar que el camí de l'obertura econòmica és l'adequat, però ha apuntat que «països amb avantatges fiscals ja n'hi ha», i que per tant, la sortida d'Andorra és buscar «un tret diferencial».

Costas va valorar els canvis que ha fet Andorra com un big bang que ha fet passar d'un «país petit, tancat i opac a ser transparent, obert i buscant el seu lloc». Per aquest motiu va valorar positivament les reformes fiscals fetes al país i ha opinat que donaran els seus fruits.

García Montalvo va donar recomanacions més concretes per al Principat, i d'una banda va recordat que cal diversificar l'economia per poder créixer, però que és importat que en fer-ho no es deixin de banda els pilars que han mantingut l'Estat, com és el turisme a Andorra. L'economista va opinar que la sortida de la crisi és complicada per a Andorra per la seva dependència d'Espanya i França, però que precisament per això ha de pensar en la internacionalització de l'economia.

En aquest sentit García Montalvo va dir que la banca andorrana té una sortida difícil que no passi per la internacionalització, i que cal canviar el model productiu i anar cap a fora.

Per sortir de la crisi, tant a Andorra com a la resta d'Europa, Costas va aconsellar que cal graduar l'austeritat i el creixement, i va dir que d'això en dependrà el ritme de recuperació. Tot i així el seu optimisme fa pensar que a Espanya es podrien començar a detectar millores d'algunes dècimes durant el 2013.

VALROACIONS DELS MINISTRES / Cinca va dir sobre el col·loqui que li havia agradat escoltar les receptes per sortir de la crisi «tot i que siguin doloroses», i es va mostrar d'acord amb la necessitat de reformar el sector productiu andorrà, diversificar l'economia, fent-ho «compassadament i combinant polítiques d'austeritat i d'ajust amb polítiques de creixement».

El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, es va mostrar satisfet que «dues persones qualificades comparteixin que el camí traçat pel Govern és el que s'ha de seguir», en quant a transparència, obertura, competitivitat i diversificació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT