PUBLICITAT

Bartumeu qualifica de "difícilment creïbles" les estimacions de recaptació pels impostos

  • El president del grup parlamentari socialdemòcrata ha preguntat si les previsions de recaptació es fan suposant que l'economia andorrana tindrà un fort creixement el 2013, i ho ha posat en dubte tenint en compte les previsions de descens del PIB al nostre entorn
22112012_bartumeu
Jaume Bartumeu. Foto: ANA/ Marta Tort
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha dit durant la seva intervenció de defensa de l'esmena a la totalitat al pressupost del 2013 que els ingressos per la recaptació dels impostos són 'difícilment creïbles'. Bartumeu ha preguntat si les previsions de recaptació es fan suposant que l'economia andorrana tindrà un fort creixement el 2013, i ho ha posat en dubte tenint en compte les previsions de descens del PIB al nostre entorn.
Bartumeu ha reconegut que 'en no haver-hi una referència dels anys anteriors és més complicat fer estimacions', però 'l’evolució de la recaptació durant el primer semestre de 2012 pot ajudar a valorar algunes de les estimacions de Govern'.

Així, ha assenyalat que els números del pressupost reflecteixen que hi haurà quasi un 50% més d'ingressos tant per l'impost a la renda dels no residents com sobre el de les plusvàlues, un 160% més en concepte d'entrades per l'ITP, un 6% més pels impostos especials i un 230% més per l'impost de societats. Unes xifres que ha qualificat de difícilment creïbles.



El líder parlamentari socialdemòcrata ha denunciat que 'un any i mig després de l'onada taronja el país constata que no és pas una millor gestora de l'economia'.

Bartumeu ha assegurat que 'assistim a un procés imparable de destrucció de llocs de treball, que redueix la manera dràstica els ingressos de moltes famílies, i a la reducció i l’esgotament de moltes ajudes de protecció social'.  
A més, dirigint-se a Toni Martí, ha afegit que 'tota la seva política està portant a la fractura social i apareix com una evidència que no hi ha una Andorra sinó dues, a dues velocitats diferents'.

Per front al que ha qualificat com a 'desgavell econòmic', Jaume Bartumeu ha assenyalat tres actuacions prioritàries: la creació d’una línia de crèdit per donar suport a les petites i mitjanes empreses en dificultat d’accés al crèdit; treballar activament en l’acostament amb la Unió Europea; i  rellançar el creixement econòmic, 'condició necessària per a consolidar les finances públiques'.

Abans, el president dels parlamentaris socialdemòcrates ha alertat sobre la 'voluntat de fer por als ciutadans' per justificar les retallades que puguin venir amb la nova llei de la CASS.

Ho ha exemplificat amb la xifra de transferències del Govern a la CASS que preveia el pressupost del 2012, uns 48 milions d'euros, quan finalment hauran estat uns 30 milions d'euros. 'Sembla que ballen prop de 18.000.000 d’euros. Deu ser cosa dels millors economistes' ha dit amb ironia.

Per al 2013, pel mateix concepte es pressuposten unes transferències de més de 38,5 milions d'euros, una xifra que Bartumeu ha qualificat molt elevada -de fet DA ha presentat una esmena rebaixant-la en dos milions- i que té com a objectiu, a parer del socialdemòcrata, fer por als ciutadans i preparar el terreny de les futures retallades de la nova llei de la CASS.

En l'àmbit social, Bartumeu ha continuat dient que  'tant Educació com Salut i Benestar són els dos únics ministeris que veuen reduir-se el seu pressupost. Un 12,3% en el cas de Salut i Benestar' i que 'la reducció és escandalosa en les pensions a adults discapacitats i beneficència, un 41,3%, i en pensions de solidaritat, un 13,5%'. Ha afegit que les ajudes a la família només creixen un 5,64%.

Bartumeu també ha parlat de la necessitat urgent de reformar el sistema de finançament dels comuns i la delimitació de competències, una situació que reclama mesures urgents i reformes constitucionals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT