PUBLICITAT

Josep Maria Camp : "L'activitat al comerç està viva i continua creixent"

CLARA GARNICA
LA MASSANA

Periodic
Relaxat El cònsol massanenc analitza la situació de la parròquia, al seu despatx. Foto: TONY LARA

A falta de poc més d'un any perquè expiri el seu mandat com a cònsol de la Massana, Josep Maria Camp expressa amb satisfacció les actuacions realitzades durant la legislatura i es mostra confiat en finalitzar-la complint el màxim de promeses. Les tensions viscudes a Vallnord no afecten i assegura que el nou rumb que pren el domini és la millor solució per a totes les parts.

--¿En quina situació es troben els projectes de la parròquia?

--Estem avançant. Al setembre obrirem l'Espai Jove, que s'ubicarà a l'antic centre de Salut. També començarem les obres de remodelació del Prat del Colat, on es farà un edifici amb cafeteria, espai exterior per practicar-hi jocs i zones per als infants. Donarà resposta a les necessitats d'un segment de la població, els petits, ja que disposaran d'un espai d'oci en temporada d'hivern. En aquest sentit estem preparant l'inici del nou curs escolar, en què afegim noves activitats extraescolars, com ara el ping-pong.

--¿Continuen amb la idea d'ampliar el poliesportiu de l'Aldosa?

--Sí. S'ha de tirar una part de l'edifici i aquest fet ens permetrà ampliar les instal.lacions. Quan les condicions econòmiques ho permetin podrem construir la piscina i altres serveis. Al voltant del poliesportiu, i fruit de la cessió de ter- renys a la zona de les Molleres, hi ha una zona que destinarem a activitats esportives a l'aire lliure. L'Aldosa serà un complex que combinarà poliesportiu amb esport a l'exterior, com ara bicicletes o passejades de cavalls. Tenim un any per treballar-ho.

--¿En quins altres projectes treballa actualment el Comú?

--Fruit del treball conjunt de tots els agents socioeconòmics de la parròquia i partint del pla de reactivació turística i comercial, es va convenir que cada poble potenciés les seves particularitats. En el cas de Pal, el potenciarem com a poble d'oficis antics i artesanals. És un aspecte lent perquè depèn de la iniciativa privada. Des del Comú hem rebaixat la taxa d'obertura de comerços per facilitar la tasca, i el que haurem de fer en una segona fase és parlar amb els propietaris del nucli antic perquè cedeixin o lloguin per preus mòdics les seves eres i corts a artesans.

--¿Potenciaran altres poblacions?

--A Sispony potenciarem el nucli a partir del Museu Casa Rull. A l'Aldosa ampliarem el poliesportiu, a Arinsal ja treballem amb el tema del trial, que ara comença a desenvolupar-se i a donar-se a conèixer. Al parc del Comapedrosa ara iniciem unes passejades a cavall. A Erts hem inaugurat vies ferrades i una zona d'escalada. A cada poble promocionem i potenciem aspectes particulars per tal que hi hagi vida econòmica i social a cadascun d'ells.

--A Arinsal havien sorgit problemàtiques pel tema de l'oci nocturn. ¿Encara existeixen?

--Tot i tractar-se d'un nucli petit, a Arinsal hi ha molta oferta d'oci i restauració. Això provoca grans concentracions de gent, que no estan exemptes de problemes. Cal posar els serveis necessaris perquè no n'hi hagi, des del punt de vista de la vigilància com també del de la prevenció. Nosaltres hem fet aquest esforç a partir dels agents de circulació, però és indispensable la implicació de la Policia. És veritat que va existir la problemàtica, però després de la nostra actuació, potser una mica contundent, es va aconseguir dissuadir el segment problemàtic. Ara no hi ha problemes, tot i que hi continua pujant gent jove, ja que hi ha locals que organitzen música en viu. D'altra banda, al seu dia vam demanar transport nocturn, que s'ha posat, però que no està ben coordinat i informat. Ningú sap a quines hores passa ni quines són les parades. Difícilment podrà tenir una utilització òptima. Confiem que el Govern solucioni aquest problema.

--Tornant al pla de reactivació, ¿quina salut té l'activitat comercial de la parròquia?

--La Massana en l'últim un any i mig ha creat 92 activitats econòmiques i comercials de més. Això demostra que el pla dóna el seu fruit i que la gent creu en la Massana. En lloc de baixar, estem augmentant. També hi ajuda el gran nombre de promocions que s'estan fent. L'activitat comercial a la Massana està viva.

--¿També creixen els projectes al sector de la construcció?

--Dins les mesures de reactivació econòmica aprovades fa un any i mig vam decidir augmentar les bonificacions aplicades a l'impost de la construcció, tant de compra com de lloguer, el fraccionament dels tributs, etc. I es nota. Darrerament han entrat projectes d'habitatges plurifamiliars a Anyós i a d'altres espais que fan preveure una certa millora en el sector de la construcció. També ho hem pogut veure amb la última declaració de l'ITP, que ha augmentat. Veiem una certa millora en la compra i venda de pisos. Hi ha moviment, tot i que tímid.

--El pressupost d'aquest any inclou un projecte d'habitatges al nucli urbà de la Massana. ¿Finalment entrarà?

--No es pot especular i pressionar el privat perquè entri un projecte, ell tria el seu ritme. A mi em consta que s'hi està treballant i esperem que entrarà. Tot i que vull constatar que els nostres ingressos no depenen únicament d'aquest projecte.

--¿Quin és l'estat dels comptes comunals?

--La part positiva és que hem rebaixat l'endeutament global del Comú en 1,6 milions d'euros. Tot i que és provisional, així com la diferència negativa que portem respecte al pressupost, que és d'1,2 milions per sota el previst. És difícil preveure com acabarem aquest any, però el treball diari que estem fent de control exhaustiu de la despesa ha de permetre que puguem tancar l'any sense dèficit pressupostari i amb una execució de la despesa molt inferior al que s'havia previst. És clar que la situació econòmica així ho requereix.

--¿Influencia en els comptes la gestió de Vallnord?

--És clar, la càrrega financera que ha de suportar un Comú amb camp de neu és extraordinària, tot el deute repercuteix al 100% en les finances comunals. Però esperem que se solucioni a partir de la revisió de les competències i transferències als comuns. Cal visió global del país, però entenent les peculiaritats de cada parròquia.

--¿La Massana pujarà els preus públics l'any vinent?

--Hi ha activitats que generen un dèficit important i cal controlar-ho. Si una activitat la dóna el sector privat, no cal que la doni el públic. També cal veure quanta gent fa aquestes activitats públiques i quin cost suposa pel Comú. No pot ser que tot estigui subvencionat entre el 50 i el 70%. El dèficit no és assumible actualment. Cal estudiar-ho, però el que segur que no farem serà augmentar les taxes i els impostos, no és el moment d'augmentar la pressió fiscal. Sí que revisarem els serveis prestats, els que no són de necessitat bàsica per a l'usuari.

--¿Seguiran l'exemple d'Encamp, que ha pujat els preus de la llar d'infants?

--No, no augmentarem la quota a la llar d'infants. Ni tampoc eliminarem la primera hora gratuïta dels aparcaments.

--¿En quina situació es troba el desviament de la Massana? ¿Continuaran reclamant-lo, tot i l'aturada del vial de Sant Julià?

--El nostre vial es troba en fase de redacció del projecte, encara s'ha d'adjudicar i gestionar amb els propietaris afectats. Requereix temps, però és una infraestructura necessària per a les Valls del Nord. Ja fa molts anys que se'n parla, no es pot demorar més. Tot i que anant bé, passarà encara entre un any i mig i dos anys fins que s'adjudiqui el projecte.

--¿Reclamen altres aspectes relacionats amb la infraestructura viària?

--Tenim punts negres a la carretera. Sortint de la Massana en direcció Ordino, per exemple. No hi ha voreres, la carretera no està eixamplada. S'ha d'arreglar independentment del nou vial. També reclamem al Govern més manteniment. La carretera de l'estació d'Arinsal té problemes de despreniments i tenim carreteres secundàries d'accés a petits nuclis on els murs de contenció han baixat.

--¿Considera que els accidents al túnel dels Dos Valires ha afectat la imatge de la parròquia?

--No, un accident d'aquesta magnitud afecta la població en general, són tragèdies que afecten la sensibilitat de tota la societat. En l'únic que ens veiem afectats és que es retardarà la finalització dels treballs.

--I per finalitzar, el retorn a l'antic model de Vallnord, ¿és beneficiós per a la Massana?

--És beneficiós per a totes les parts. Vallnord és una estació de referència, la marca està plenament reconeguda a l'exterior. Però ara toca replantejar el model de gestió. No ho definiria com un pas enrere, però sí que la gestió de cada part tornarà a fer-se per separat. L'empresa que tenim contractada, juntament amb els directius, enllestiran el model de gestió al setembre o com a molt tard la primera quinzena d'octubre. Però l'usuari no notarà res perquè la marca Vallnord continua. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT