PUBLICITAT

Un estudi revela la necessitat de crear un nou centre d'acollida

  • Els experts aposten per una Gavernera específica per a adolescents i un centre d'esplai per a joves
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una persona entra a les instal·lacions del centre d'acolliment de La Gavernera Foto: TONY LARA

Els Ministeris de Salut i Benestar, Justícia i Interior i Educació i Joventut, conjuntament amb la Fundació Julià Reig, estan elaborant un estudi de la població resident al país d'edats compreses entre els 10 i el 21 anys per tal de saber quines són les seves necessitats socials. El treball també compte amb la participació de totes les institucions educatives, sanitàries, judicials i socials existents. Tots plegats justament estan ja en la fase de redactar les seves conclusions i alhora recomanacions.

En paral·lel el Consell Assessor de Salut i Benestar del Govern presidit pel Dr. Lluís Burgués estudia totes les situacions existents al Principat de persones en situació de dependència, i tal efecte, ha efectuat reunions de treball amb les direccions dels diferents establiments socials i sanitaris de caire residencial existents al país.

NOU CENTRE / A priori tots els experts coincideixen en valorar que l'increment d'adolescents que pateixen algun problema de salut mental o de consum de drogues fa convenient la creació d'un centre específic d'aquests joves per tal de no barrejar-los amb d'altres menors que en un gran nombre de casos són ingressats per situacions diferents de risc greus, com ara per les condicions sociofamiliars o per malalties dels pares, entre d'altres. A aquest fet cal afegir que l'actual centre està pràcticament a plena ocupació. És, per això, que els estudis encarregats valoren la necessitat de dotar al país d'un nou centre d'atenció, especialitzat en adolescents amb greus problemes de transtorns de conducta i d'altres patologies de salut mental, o de drogodependències que no poden ser atesos a La Gavernera.

Fins ara els joves que presenten aquestes característiques són atesos en centres especialitzats concertats a França i Espanya. Actualment hi ha tres nois a Berga, dos a Tolosa i dos a Barcelona. Per a l'any vinent ha estat plantejada una nova demanda que incrementaria el nombre de joves fins a vuit. L'augment de casos d'aquestes característiques fan necessari la instal·lació al Principat d'aquest nou servei que, a més, permetria a les famílies tenir als seus fills més a prop i alhora crear nous llocs de treball. Ramon Nicolau, tècnic del Ministeri de Salut i Benestar vol transmetre un missatge de tranquil·litat a les famílies en el sentit que «en qualsevol cas tenen i tindran garantit aquest servei». Nicolau explica que el nou centre per als adolescents, en cas que sigui aprovat per Govern, no veurà la llum abans del 2014. «Caldria buscar ubicació, construir-ho, busca el personal i formar-lo, així com establir un programa de treball», afegeix.

ALTRES ASPECTES / Les conclusions del treball també prenen en consideració altres aspectes que poden estar en cartera com ara, l'increment del programa de famílies d'acolliment, (actualment hi ha 40 famílies amb fills no biològics) la dotació de pisos tutelats, nous programes de lleure per a adolescents i joves o la millora de la coordinació interdepartamental.

També es contempla la possibilitat de crear esplais propis per a adolescents durant les èpoques de vacances escolars. Segons Ramon Nicolau es tractaria d'omplir un buit i una demana creixent de les famílies que quan arriben els períodes no lectius no saben que fer amb els seus fills.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT