PUBLICITAT

Escalfament i menys pluges

  • El Meteocat alerta que els propers 40 anys la temperatura augmentarà i la precipitació baixarà, sobretot al Pirineu Occidental H Un estudi adverteix que hi haurà més sequera
EL PERIÒDIC
BARCELONA

Periodic
Jordi Cunillera, Josep Enric Llebot i Oriol Puig Foto: ACN / POL SOLÀ

Un estudi realitzat pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic torna a alertar dels perills que l'escalfament global pot portar a Catalunya els propers 40 anys i els canvis en la meteorologia del país. Els principals efectes seran un augment de les temperatures i disminució de les precipitacions, sobretot en una àrea fràgil com el Pirineu Occidental. L'estudi, realitzat amb el superordinador MareNostrum, conclou que augmentarien els períodes de sequera, els dies amb temperatures mínimes superiors als 20 graus, més dies amb precipitacions extremes, menys dies de glaçades i menys vent.

Entre el 2008 i el 2010 l'SMC va fer un informe sobre possibles escenaris meteorològics les properes dècades, però el 2011 es va encarregar un estudi de més resolució, fins a 10 km, i amb més escenaris possibles, passant de dos a tres: un sever, un intermedi i un moderat.

S'han analitzat les dades del 1971 al 2000 i s'han comparat amb les previsions 2001-2050. Les temperatures, per exemple, augmentaran entre 0,8 i 1,8 graus, amb un increment més important a partir del 2031. Les diferències seran més grans al Pirineu Occidental, on la variació arribarà als dos graus, mentre que al litoral sud la diferència serà d'un grau. Per estacions, l'augment més marcat serà a l'estiu, mentre que la mínima serà a l'hivern. Primavera i tardor seran estacions intermèdies. Així, els Pirineus tindran fins a 2,5 graus més a l'estiu. Augmentarà la probabilitat de mesos molt càlids i variarà poc la dels mesos freds.

Els dies amb temperatures mínimes superiors als 20 graus, anomenats nits tropicals, poden augmentar un 7%. Al litoral i prelitoral, l'augment pot arribar a entre 20 i 30 nits tropicals més a l'any. En canvi, els dies de glaçada, amb mínimes de 0 graus o menys, es reduiran un 5%, sobretot a l'interior i el Pirineu, on la disminució màxima pot arribar a 30 o 40 dies de glaçada menys a l'any.

Pel que fa a les precipitacions, de mitjana es reduiran a tot el paí, especialment al Pirineu Occidental, però al litoral i principalment litoral nord, podria augmentar. Les diferències d'un any a un altre augmentaran, sobretot al litoral i prelitoral. Augmentaran les precipitacions a l'hivern, sobretot al litoral, i es reduiran a la primavera.

Els episodis de precipitació extrema, amb pluges superiors als 200 litres en 24 hores, augmentaran, tot i que continuaran sent poc freqüents. En sentit contrari, el nombre màxim de dies consecutius amb pluges inferiors a un litre augmentaran un 7,6%, passant de 66 a 71 dies. Al litoral i prelitoral, es podrien superar els 100 dies sense pluja, informa l'ACN.

Pel que fa al vent, hi haurà més diferències d'un any a l'altre, però en general augmentaran els mesos poc ventosos i es reduiran els poc ventosos.

El cap de la Unitat de Canvi Climàtic de l'SMC, Jordi Cunillera, ha donat detalls de les previsions. Durant l'acte de presentació, el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, ha elogiat la col·laboració entre l'SMC i el supercomputador MareNostrum i ha destacat els beneficis econòmics que pot comportar anticipar-se als canvis climàtics. El director de l'SMC, Oriol Puig, també ha destacat aquest punt de benefici econòmic i ha elogiat l'eficiència de l'SMC davant d'estructures «duplicades» com l'Agència Espanyola de Meteorologia. A més, ha dit que la resolució de fins a 100 km quadrats és «pionera» al món.

Per la seva banda, el director del departament de Ciències de la Terra del Barcelona Supercomputing Centre, José María Baldasano, ha explicat la importància de fer servir l'ordinador per poder analitzar 15 terabytes de dades, fer servir moltes més variables i treballar com ho hagués fet 185 anys un sol ordinador personal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT