PUBLICITAT

La Comissió Europea es pronuncia a favor de negociar amb Andorra un acord d'associació o l'ingrés a l'EEE

  • El Govern ha rebut una comunicació en la qual l'organisme detalla que s'han analitzat fins a cinc escenaris possibles, dels quals ha descartat mantenir l'actual status quo, seguir el model de Suïssa i arribar a la plena adhesió amb la UE
21112012_comissio europea
Banderes europees a l'Edifici Berlaymont, seu de la Comissió Europea. Foto: Amio Cajander
La Comissió Europea s'ha pronunciat per primer cop a favor d'establir una negociació amb Andorra, Mònaco i San Marino per aprofundir en la relació amb la Unió Europea. El Govern ha rebut una comunicació en la qual l'organisme detalla que s'han analitzat fins a cinc escenaris possibles, dels quals ha descartat mantenir l'actual status quo, seguir el model de Suïssa i arribar a la plena adhesió amb la UE. Així doncs, Europa considera que les millors vies per tal que aquests tres microestats s'aproximin a la Unió Europea són un acord multilateral d'associació, o l'ingrés a l'Espai Econòmic Europeu. El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha ressaltat la importància d'aquest pas i ha exposat la necessitat que els dos grups parlamentaris arribin a un pacte per tal que Andorra pugui 'tenir una sola veu en aquesta matèria'.
La Comissió Europea ha adreçat al Govern una comunicació on expressa el posicionament comunitari a les converses del darrer any i mig entre Servei Europeu d'Acció i Exterior i els petits estats d'Andorra, Mònaco i San Marino. Tal com ha explicat el ministre portaveu, Jordi Cinca, l'organisme ha reconegut i ha obert la porta per primera vegada a reforçar la relació entre aquests microestats i la Unió Europea, per tal que es puguin incorporar en el mercat únic.

En aquest sentit, la Comissió Europea ha analitzat cinc escenaris: mantenir l'actual status quo, establir un model similar al de Suïssa amb acords sectorials per a cada àmbit, un acord d'associació, l'ingrés a l'Espai Econòmic Europeu o l'adhesió a la UE. D'aquestes cinc possibilitats, la Comissió descarta la primera, la segona i la cinquena, ja que entén que no es pot aprofundir més en les relacions amb la UE si els microestats mantenen la situació actual, considera que el model suís no és una bona solució perquè comportaria haver de signar un nombre molt elevat d'acords sectorials, i també descarta l'adhesió perquè creu que és molt complex per als petits estats poder assumir tot el cabal comunitari que comportaria.

Així, tal com ha explicat Cinca, es proposa o bé un acord multilateral d'associació, és a dir, per als tres estats però que permetria que cadascun pogués aprofundir en les seves especificitats, o incorporar-se a l'Espai Econòmic Europeu. Segons el Govern, aquesta darrera possibilitat pot ser més complexa perquè cal l'acord dels estats membres de l'EEE, però suposa un avantatge atès que és un òrgan que ha demostrat que funciona. En el primer cas, l'acord d'associació el que comportaria és la creació d'un segon espai a mida pels tres microestats, i l'avantatge principal seria que es podrien encabir amb més facilitat les especificitats de cadascun.

Després d'aquest 'pas de qualitat' fet per la Comissió Europea, que pot ser 'molt transcendent pel futur d'Andorra', ara caldrà esperar que durant el mes de desembre els estats de la UE facin les seves aportacions sobre la qüestió i que la presidència de torn de la Unió Europea, que actualment recau en Xipre, redacti les conclusions del seu mandat incloent aquesta voluntat, i que d'aquí se'n derivi un mandat per a la propera presidència, que agafarà Irlanda, per tal que iniciï els treballs i convoqui les primeres reunions de treball.

Cinca ha indicat que el cap de Govern ha informat als dos presidents dels grups parlamentaris sobre aquesta qüestió, ja que entén que Andorra ha de començar a analitzar els pros i els contres de cada model, i que aquest treball s'ha de fer conjuntament assolint un pacte entre les dues forces polítiques. En aquest sentit, el ministre s'ha mostrat convençut que es podrà arribar a un acord entre els dos grups, ja que 'és fonamental que Andorra tingui una sola veu en aquesta matèria'.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT