PUBLICITAT

Demanda d'un centre d'acollida propi per als adolescents

  • La directora de La Gavernera aposta per l'acolliment separat d'adolescents i infants
  • L'únic centre d'acollida del país atén en l'actualitat a 17 nens i joves menors d'edat
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El centre de La Gavernera. Foto: EL PERIÒDIC

Coincidint amb la celebració ahir dimarts 20 de novembre del Dia Universal dels Drets dels Infants, instituït per l'Assemblea general de les Nacions Unides l'any 1989, la directora de La Gavernera, Iolanda Sol s'ha mostrat partidària de crear una altre centre d'acolliment al país per tal d'atendre per separat les necessitats dels infants i dels adolescents. Els canvis experimentats per la població fan que la situació hagi canviat de manera que cal ampliar els recursos existents tant pel que fa a l'acolliment temporal d'infants com adolescents en situació de risc.

ACOLLIDA / A dia d'avui hi ha, a l'únic centre d'acollida del país ubicat a la parròquia d'Andorra la Vella, un total de 17 nens i nenes internats, el més petit té menys de dos anys i el més gran estar a punt de complir la majoria d'edat. La mitjana d'ocupació, segons explica la seva directora, Iolanda Solà se situa en unes 20 persones. Hi ha hagut èpoques en què La Gavernera ha superat aquest màxim, va ser el mes d'agost de l'any passat quan hi vivien 23. En aquests casos el que es fa és recórrer a habitacions dobles o triples per poder-los allotjar de la forma més convenient, activant d'aquesta manera el protocol existent.

MOTIUS D'INGRÉS / En la majoria dels casos els motius d'ingressos són per situacions de risc, com ara per les condicions sociofamiliars o per malalties dels pares, entre altres problemes. Altres són internats per desatenció, negligències o abandó de les funcions de cura i atenció per part dels tutors, per conductes antisocials o actituds conflictives del menor. També pot ser motiu d'internament els maltractaments físics o psíquics i perquè l'acolliment de la família aliena hagi acabat.

EXTUTELATS / El centre d'acolliment compte també amb un projecte de seguiment per als joves que ja no poden continuar al centre per ser majors d'edat i que han marxat a viure als pisos de Jovial. En aquests moments hi ha una jove que hi resideix.

L'any 2010 es va signar, per cinc anys, un conveni de cessió en arrendament de 4 pisos de Jovial entre el Comú d'Andorra la Vella i el Govern per destinar-los a accions de caire social. La disponibilitat d'aquests permet dur a terme una acció d'acompanyament més adaptada als joves en la transició cap una vida autònoma, prevenint i consolidant els processos d'integració social normalitzats iniciats al Centre de la Gavernera-.

PISOS TUTELATS / Aquests pisos afavoreixen implantar noves alternatives que faciliten que el col·lectiu juvenil de La Gavernera pugui gaudir d'un procés de transició cap a la vida adulta independent amb el suport i acompanyament d'educadors socials, en un entorn més proper a les condicions reals de la vida emancipada.

Els 4 pisos arrendats en el marc del conveni són: un pis de dues habitacions, un pis d'una habitació, un estudi i un pis adaptat. El Govern aporta, a l'inici, l'import corresponent a una mensualitat, en concepte de dipòsit de garantia pels danys que es poguessin ocasionar a les unitats immobiliàries objecte del conveni. Als joves se'ls fa signar un contracte on es comprometen a complir una sèrie de normes i requisits per poder viure als pisos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT