PUBLICITAT

El nombre de dones maltractades augmenta a tots els nivells socials

  • L'Equip d'Atenció Integral atén 188 casos i explica que el miasma també arriba a les llars benestants
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una dona beneficia del programa d'atenció integral dissenyat pel ministeri de Salut i Benestar Foto: TONY LARA

Que la crisi econòmica no ajuda a mantenir uns nivells d'alegria més que saludables a moltes llars, és cosa sabuda, i que pot arribar a ser el detonant de disputes també, però de cap manera justifica que el nombre de dones víctimes de violències de gènere augmenti. L'educadora social de l'Equip d'Atenció Integral a la Dona (EAID), del ministeri de Salut i Benestar, Caterina Aleix,va reconèixer ahir que «les dificultats econòmiques poden ser un detonant» però va insistir en que «de cap manera entenem que la crisi és la causa dels maltractaments». I també va puntualitzar que «la violència de gènere no es limita a les famílies més modestes sinó que afecta totes les cultures i tots els nivells socials i econòmics». En canvi, el fet de no tenir un lloc de treball si que pot frenar la víctima «a l'hora de denunciar el seu agressor per por de no tenir prou recursos per viure, sobretot si té fills» va afegir Aleix.

En motiu de la celebració del dia internacional contra la violència de gènere, dijous que ve, Aleix i la ministra de Salut i Benestar Social, Cristina Rodríguez, van avançar la memòria de l'EAID, presentant el nombre de casos atesos en el que va d'any, fins a finals d'octubre passat, que ja són 188. Des de la creació del servei, el nombre de víctimes de maltractaments augmenta cada any, passant de 92 el 2007, a 201 l'any passat, en què van representar aproximadament el 0,6% de la població femenina major de 19 anys, i l'1,15% de la població femenina assalariada a 31 d'agost d'aquest any, segons les últimes dades de la CASS que computa 17.335 treballadores donades d'alta. Per trams d'edat les dones més sofertes són joves i tenen entre 28 i 39 anys amb el 39% dels casos atesos, i les segueixen de molt a prop les noies d'entre 16 i 27 anys (33%). Els casos de maltractaments disminueixen a mesura que avança l'edat amb un 14% de dones ateses d'entre 40 i 51 anys, un 11% d'entre 52 i 63 anys i un 2% d'entre 64 i 75 anys. Aleix també va precisar que l'EAID està atenent el cas d'una dona maltractada de 81 anys.

Agressions psicològiques / Actualment, 64 dones precisen el suport de la psicòloga de l'equip. Aleix va explicar que el maltractament físic és indissociable del psicològic que, ben entès, afecta el 100% dels casos. L'abús físic arriba en segon lloc amb un 70% de casos, segueix l'aïllament social (64%), l'aïllament econòmic (63%) i l'abús sexual (25%). D'entre els casos atesos, l'EAID destaca que 122 dones no han tornat amb la parella mentre que 43 ho han fet. Aleix va argumentar que «les dones maltractades solen passar per un procés de microcrisis, no són conscients del que viuen, n'han de passar almenys sis abans de trencar la relació». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT