PUBLICITAT

Sallés es converteix en referència de l'esport andorrà i Marín repeteix

  • La Nit de l'Esport els premia com millors atletes del curs 2011-2012 amb la selecció de bàsquet
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
A l'esquerra Sallés amb el trofeu a millor esportista femenina, al centre la dona de Barios aixeca la placa oferint-la al cel i a la dreta Marín, amb el guardó de millor atleta masculí, ahir Foto: TONY LARA

Laura Salles, 26 anys, i Lluís Marín, 24. Fa ben poquet eren dues de les promeses emergents i des d'ahir són oficialment les dues referències de l'esport andorrà. La judoca i el surfista de neu, que repeteix un guardó que ja va guanyar en el curs 2009-2010, han estat els premiats en la Nit de l'Esport com els millors atletes tricolors de la temporada 2011-2012 amb la selecció de bàsquet.

El cas de Marín és ben clar: és guardonat gràcies al 15è lloc aconseguit en la darrera Copa del Món, resultat que el consolida com un top del planeta juntament amb el podi històric que va fer en una de les proves, Valmalenco. Sallés fa cinc anys que es dedica íntegrament a l'alta competició i els dos bronzes que va guanyar a la Copa d'Europa de Màlaga i L'Espanyol han estat claus per enaltir-la com la millor esportista de l'actualitat a les nostres fronteres. El títol d'equip va caure a mans de la selecció de bàsquet, que encomanada a un filòsof del bàsquet com és Jaume Tomàs –cada any es reinventa– l'estiu passat es va penjar la medalla d'or al Campionat d'Europa de Petits Països a San Marino.

També van rebre un reconeixement especial a la sala d'actes del Prat del Roure la velocista de 16 anys Cristina Llovera, filla del referent pilot de cotxes Albert, que fa dos anys ni feia atletisme a nivell competitiu i que amb 15 va fer rècord d'Andorra absolut en els 100 metres, per la qual cosa es va guanyar una plaça per als Jocs Olímpics de Londres. Ella va rebre el guardó a millor promesa femenina i l'esquiador d'alpí Joan Verdú –des de fa uns anys entre els millors esquiadors del món de la seva edat– va endur-se el de la masculina per ser el primer esportista andorrà en guanyar una medalla olímpica –bronze en supergegant–, als Jocs de la Joventut disputats a Innsbruck.

Aquests cinc guardons són sens dubte els més importants aconseguits en els darrers 12 mesos però el Govern d'Andorra, com cada any, va dedicar més reconeixements. Sis, en el 2012. El tirador Joan Tomàs i el fondista Toni Bernadó s'han consagrat no com els homes de l'any, sinó com a eterns per al nostre país. Són els que més cites olímpiques han viscut –cinc– i l'atleta és, a més, únic en el món en participar en cinc maratons olímpiques guanyant-se la plaça. Són llegendes vives reconegudes fa dos mesos pel Comitè Olímpic Andorrà (COA) en la celebració del seu 40è aniversari que ahir el Govern també va voler homenatjar tot i que Bernadó no va voler el premi en considerar que encara no s'ha retirar. «Li guardarem i quan ell vulgui li entregarem encantats», va assenyalar el secretari d'Esports, Jordi Cerqueda. En aquest apartat també ha aparescut el nom de Grandvalira amb la Copa del Món d'esquí alpí femenina, celebrada a Soldeu al febrer, i de la Federació Motociclista pel Gran Premi d'Andorra del Campionat del Món de trial, una cita que ens hem acostumat a que sigui habitual a Sant Julià de Lòria i que en la darrera edició va complir la majoria d'edat. El sisè reconeixement a la trajectòria esportiva ha estat per a François Garcia, un home que viu per a l'esport de manera desinteressada. Fundador de l'esquí escolar, les Federacions Andorranes d'Atletisme i Tennis, membre de la Comissió Permanent del COA, cap de missió en diverses competicions internacionals... Té un currículum que no acaba mai.

Per acabar l'acte va haver-hi un record especial a Xavier Barios, el primer representant paralímpic andorrà juntament amb Miquel Llongueras als Jocs d'Hivern de Salt Lake City 2002, que tampoc va faltar a Torí 2006 i Vancouver 2010 però que fa onze mesos va patir un accident mentre esquiava a Arcalís que va acabar amb la seva vida. Per a ell va ser l'ovació d'aplaudiments més sonora d'un acte senzill però ple d'emotivitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT