PUBLICITAT

L'Equip d'Atenció Integral a la Dona atén 188 casos el 2012

  • Aquesta xifra confirma el creixement costant que s'ha detectat des que es va crear el servei
  • La majoria de les dones es concentra entre els 28 i 59 anys, solen ser treballadores, i cada vegada més, arriben per iniciativa pròpia
20112012_dona
La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodriguez, i l'educadora social de l'Equip d'Atenció Integral a la Dona, Caterina Aleix, durant la roda de premsa per presentar les dades de maltractaments. Foto:ANA / N.M.
L'Equip d'Atenció Integral a la Dona ha atès, des de gener fins a octubre del 2012 un total de 188 dones maltractades, una xifra que confirma el creixement costant que s'ha detectat des que es va crear el servei. La majoria de les dones es concentra entre els 28 i 59 anys, solen ser treballadores, i cada vegada més, arriben per iniciativa pròpia. Des de l'equip, l'educadora social Caterina Aleix explica que és important que elles sàpiguen que no se les obligarà a deixar la parella ni a denunciar-la, i que no se les jutja. Durant el 2012 el 39% de les dones maltractades han presentat denúncia mentre que un total de 43 dones ateses han tornat amb la parella.
Amb motiu del Dia Internacional contra la violència envers les dones, que se celebra el proper 25 de novembre, el Govern ha engegat diverses activitats, i aquest dimarts han presentat les dades recollides per l'Equip d'Atenció Integral a la Dona víctima de violència de gènere. 

Durant els mesos de gener a octubre del 2012 l'equip ha atès un total de 188 dones, de les quals, 75 són casos nous i la resta són dones que van iniciar tractament l'any anterior o que han tornat després d'haver interromput el contacte amb l'equip. La xifra de dones ateses ja supera el 93,5% dels 201 casos atesos al 2011, i per tant es preveu que a final d'any se superi el total de l'any anterior. De fet, el nombre de casos atesos per aquest equip no ha parat de créixer des del 2007 quan es va crear i es van atendre 92 dones.

L'educadora social de l'equip ha explicat que és molt important que les dones maltractades sàpiguen que l'equip està per ajudar-les, donar-los consell i suport i orientar-les, i que en cap cas se'ls exigeix que denunciïn a les seves parelles o que trenquin la relació.

De fet, de les dones ateses n'hi ha 122 que no han tornat amb la parella, mentre que 43 sí que ho han fet, i de les altres no se sap el desenvolupament perquè s'hi ha perdut el contacte. Quant a les denúncies interposades, el 39% de les dones sí que les han presentat, però l'altre 61% no. 

El perfil de les dones que arriben a aquest servei són casades, 33%, o separades, 27%, d'entre 28 i 39 anys, el 39%, o 40 a 51 anys, el 33%, i la majoria són espanyoles o portugueses, tot i que també hi ha andorranes i d'altres nacionalitats. En general, la situació laboral de les maltractades és en actiu, el 74%, cosa que pot facilitar la seva sortida de la situació perquè tenen més recursos.

Segons explica l'educadora social, el tipus d'abusos sempre són diversos i el maltractador no es limita a un tipus de maltractament. En el 100% dels casos han estat sotmeses a maltractaments psicològics, el 70% també a físics, el 64% social, el 25% sexual i el 63% econòmic.

Durant aquest any 2012 també s'han comptabilitzat els casos d'infants afectats per aquestes situacions, ja que es considera que el simple fet de presenciar un maltractament ja genera un impacte important en els infants. De les dones ateses en aquests deu mesos del 2012 en són afectats un total de 285 fills o filles, i d'aquests un centenar han estat derivats a tractament psicològic. 

Tal com ha indicat aquest dimarts Aleix, durant aquest any s'han atorgat un total de 69.581 euros en ajuts per a les dones maltractades. I ha treballat amb les dones un equip de dues educadores socials, dues treballadores socials, una psicòloga i una advocada. A més, s'ha posat a disposició de les dones afectades les dues habitacions d'hotel, el pis de suport i la família d'acollida amb què es compta per a aquestes situacions.

Per celebrar el Dia Internacional contra la violència envers les dones a Andorra dijous 22 l'EAID oferirà una xerrada sobre la seva tasca a les 19 hores al Consell General, i posteriorment el psicòleg Raúl Lizana oferirà una conferència de presentació del llibre Els nens i nenes víctimes de la violència de gènere en parella. El dia 24 de novembre hi haurà un taller d'alliberament impulsat per l'associació de dones i el Comú d'Andorra la Vella, i el dia 25 hi hau

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT