PUBLICITAT

Comú i comerciants consensuen un Pla integral per a la capital

  • L'estiu vinent podria estar executada una primera fase de la remodelació dels eixos comercials
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Planol de la remodelació dels eixos comercials. A la galeria, els comerciants amb els cònsols de la capital compareixen davant la premsa, ahir dilluns Foto: tony lara

L'escenificació va ser perfecte després de setmanes de retrets d'algunes associacions de comerciants cap a les autoritats comunals. A la foto van aparèixer plegats tots els representants de les entitats del sector del comerç d'Andorra la Vella amb els cònsols major i menor de la capital, Rosa Ferrer i Jordi Minguillón, respectivament. En un gest d'unitat, ahir dilluns les parts anunciaven el treball conjunt realitzat per a la confecció del Pla per a la remodelació i transformació dels eixos comercials de la parròquia, que podria estar executat en una primera fase el mes de maig o juny de l'any vinent, així com també la modificació de la semaforització d'alguns trams, la millora d'accessos als aparcaments i un reforç de la senyalització. A més, el projecte va acompanyat de la proposta de modificació de la rotonda de la Margineda per tal de facilitar l'accés a la parròquia. Prèviament van caldre varies reunions en les que a priori tothom va poder dir la seva, i que tindran continuïtat en el pròxims dies. Els representants dels comerciants accepten la idea de les autoritats comunals que el projecte tingui en compte sempre totes les zones comercials de la capital, sense excepció. Al respecte el cònsol menor, Jordi Minguillón va explicar que l'actuació es fa a tota la parròquia i «no solament en un tros ja que totes les zones de comerciants són un sol eix». La cònsol major Rosa Ferrer destaca que aquest pla cal emmarcar-lo «en el conjunt d'actuacions globals i visió integral de la parròquia on hi ha el petit comerç com a motor econòmic». Unes accions que, a banda del comerç, tampoc han de deixar de banda l'aspecte cultural de la parròquia, com el Centre Històric o Santa Coloma pel seu atractiu turístic i cultural. En el cas de Santa Coloma trobem el pont romànic de la Margineda, el Jaciment arqueològic i l'Església romànica). El Pla prioritzarà l'actuació de l'avinguda Meritxell, i després continuarà amb la del Centre Històric i Prada Ramon.

Ferrer descarta assumir el cost econòmic inicialment previst pel pla (uns 4 milions i mig d'euros) i assegura que el Comú encara no ha quantificat els diners que seran necessaris per tirar-ho endavant. Tot i així la corporació finançarà la major part del projecte a través de contribucions especials i d'alguna partida pressupostària. Una part també serà costejada pels privats. Ferrer va explicar que malgrat que la realitat és que l'avinguda Meritxell és el carrer més comercial de tota la parròquia cal actuar de forma global i fer una zona accessible, i més si «és té en compte que la darrera remodelació no va satisfer a ningú». El model a seguir seria el «del Passeig de Gràcia, la Rambla Catalunya i el Portal de l'Àngel de Barcelona» afegeix la cònsol.

ROTONDA DE LA MARGINEDA / El Comú dintre d'aquest projecte integral de remodelació i transformació va demanar el divendres passat a la Taula de Mobilitat la proposta de modificar la rotonda de la Margineda que passaria a tenir un diàmetre aproximat de 20 metres, per tal de facilitar l'accés a l'interior de la parròquia per Santa Coloma. Segons Rosa Ferrer la decisió es va prendre al ser una zona on es produeix un gran nombre d'accidents de trànsit, tot i que «la majoria no provoquen víctimes mortals». La remodelació de la rotonda aniria acompanyada de la construcció d'un pas de vianants soterrani que permetria creuar la Carretera General 1.

VIANANTS / El pla no contempla, al menys en una primera fase, la vianantització d'alguns trams de carrers que formen part de l'eix comercial de la capital. La presidenta de l'Associació de Comerciants de l'avinguda Meritxell, Sònia Yebra assenyala que «en una segona etapa es podria plantejar aquesta possibilitat, buscant algun sistema que ho permetés, avaluant quines zones i com es pot fer». Totes les possibilitats es mantenen obertes. En aquesta línia el president de l'Associació de Comerciants de Prada Ramon i Na Maria Pla, Joan Babot va explicar que, tot i que encara no està del tot definida, es treballa en afavorir les entrades a la zona de Riberaygua amb la confluència amb l'avinguda Meritxell «traient per exemple unes parades de cotxes per fer més atractiva la zona o eixamplant algunes voravies». El projecte, a més, posarà també especial èmfasi en facilitar els accessos als pàrquings. Aquestes i d'altres idees sortiran del plec de bases del concurs que el Comú preveu aprovar el més aviat possible. Els tècnics comunals i les diferents associacions de comerciants podrien validar-lo la setmana vinent. Més tard el Consell de Comú l'haurà de donar el vist-i-plau; es publicaria al BOPA i a l'estiu una primera fase del projecte ja podria estar executat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT