PUBLICITAT

¿I si els Governs comencen a treballar per la gent?

PER ENRIC GUINART
Periodic
Foto:

“Senyores i senyors. Si us plau preneu atenció. Tenim un pla per fer que els Governs treballin per a la gent. Obertura. Amb tanta feina per dur a terme. Educació de qualitat. Salut i seguretat. Treball i oportunitats. Combatre la corrupció. Hem de reconèixer que les bones idees venen de tots els costats.

Brasil: Pressupostos oberts. Els funcionaris publiquen les despeses en línia. En 24 hores la corrupció cau i augmenta la confiança en el Govern.

Xile: Campanyes obertes. Els votants es pregunten, qui paga realment als polítics?. Demanen transparència. Els candidats responen i publiquen les donacions.

Regne Unit: Dades obertes (Open Data). Es publiquen les taxes d'èxit en operacions del cor. Els pacients comparen i els hospitals competeixen. Les taxes de supervivència milloren un 50%.

Tanzània: Desenvolupament obert. L'aigua és essencial però és un recurs escàs. Els habitants dels pobles envien missatges de text quan es queden sense aigua. El Govern respon. I l'aigua flueix cap allà on més ho necessiten.

Letònia: Legislatura oberta. Es publiquen en línia les demandes dels ciutadans. Milers de veu de suport. Les propostes van directament al Congrés. Política pública feta per la gent.

Nova York: Seguretat oberta. Els ciutadans utilitzen els seus mòbils i càmeres per informar dels problemes (desastres, accidents, crims). La resposta del Govern pot ser mesurada en línia.

Allò que és obert és bo per a tots. L'equació és senzilla: transparència més participació és igual a rendir comptes, efectivitat i eficiència. Obre't. Fes un compromís. Canvia la cultura”

Fa uns dies us intentava explicar el concepte de “Govern obert”. Una nova forma de fer política que, amb el suport d'Internet, retorna el poder al poble en base a la transparència, la participació i la col•laboració. No estem parlant d'una quimera o d'un somni. Afortunadament ja comença a ser un realitat. I una prova fefaent n'és el que acabeu de llegir: una reproducció literal del text (missatge) d'un dels vídeos promocionals de l'Aliança per al Govern Obert.

I què és aquesta organització? Doncs tal i com expliquen ells mateixos a http://www.opengovpartnership.org, és un esforç global per a fer uns governs millors ja que “tots volem que els governs siguin més transparents, eficaços i responsables - amb institucions que tinguin en compte les aspiracions dels ciutadans”. Aquest però no és un treball fàcil. Per aquest motiu, com també s'exposa des de la citada Aliança “es necessita lideratge polític, esforç sostingut i inversió”

L'Aliança per al Govern Obert és una nova iniciativa multilateral que té com a objectiu obtenir compromisos concrets dels governs per promoure la transparència, capacitar els ciutadans, combatre la corrupció, i aprofitar les noves tecnologies per enfortir la governabilitat. En l'esperit de col·laboració de múltiples parts interessades, l'entitat està supervisada per un comitè de direcció dels governs i les organitzacions de la societat civil. I per ser-ne membre, els països participants han d'adoptar una declaració d'alt nivell del Govern Obert, lliurar un pla d'acció i comprometre's a donar informació sobre el seu progrés independentment de la força política que governi.

Aquesta organització es va posar en marxa oficialment el 20 de setembre de 2011, quan els 8 governs fundadors (Brasil, Indonèsia, Mèxic, Noruega, Filipines, Sud-àfrica, Regne Unit, Estats Units) van aprovar una Declaració de Govern Obert i van anunciar els seus plans d'acció nacionals. Des d'aleshores, l'Aliança ha donat la benvinguda al compromís de 47 governs més.

Com podeu imaginar, Andorra no forma part d'aquesta Aliança. Una vegada més estem perdent l'oportunitat de donar exemple. Per què mai som capdavanters amb temes com aquests? Mentrestant es van gastant milions d'euros intentant promocionar una marca d'Andorra sense aportar un valor diferencial, únic i exemplar. Potser que es comenci a gastar menys i a pensar més. L'esdevenir d'Andorra s'ho mereix.

 

PER A MÉS INFORMACIÓ I CONSULTES:

www.dixitcomunica.com

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT