PUBLICITAT

El SAP lamenta que el Comitè contra la tortura els tracti «com a enemics»

  • Els agents penitenciaris prioritzen la seguretat al dret a la intimitat en els escorcolls personals
  • Pels sindicats, l'atenció sanitària que reben els reclusos és més que adequada
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un agent penitenciari obre una de les portes de barrots de la presó de la Comella,en una imatge d'arxiu Foto: TONY LARA

L'informe del Comitè europeu per a la prevenció de la tortura i de les penes o tractaments inhumans o degradants (CPT) del Consell d'Europa fet públic dijous passat, ha tingut una resposta contundent per part dels sindicats d'agents penitenciaris. La presidenta del SAP, Sílvia Codina, expressa el seu malestar per molts aspectes del text elaborat per aquest organisme, que va visitar el Principat entre el 28 de novembre i l'1 de desembre del 2011, i on destaquen diversos aspectes sobre el funcionament de la presó, l'activitat de la policia o del servei mental per als detinguts a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, entre d'altres. Codina assegura que cap dels integrants d'aquest organisme els hi va demanar cap tipus d'informació o aclariment, «van prescindir de nosaltres i no van ser capaços de demanar-nos la nostra opinió o parer sobre algun aspecte del funcionament intern del centre,... ens veuen com els seus enemics i quan van venir només van interrogar a l'atzar a un nombre determinat de detinguts”. Codina explica que en aquesta visita, com d'altres efectuades anteriorment, els membres de la CPT actuen unilateralment, sense tenir en compte a totes les parts implicades i, al seu entendre, sense prou informació per emetre recomanacions. Respecte als presumptes insults que reben els detinguts, les organitzacions sindicals neguen rotundament que aquestes situacions es produeixin «malgrat que no ens afecta perquè les crítiques s'adrecen directament al servei de policia».

REGISTRES CORPORALS / L'informe recomana la revisió del sistema de registres corporals dels reclusos abans i després de les visites dels familiars al considerar que és una pràctica humiliant. Al respecte, els agents penitenciaris són taxatius alhora de defensar que en aquest aspecte és més important preservar la seguretat de la presó que no la intimitat de les persones, «qualsevol centre penitenciari pot convertir-se en un colador de drogues, estupefaents o objectes punxants si no s'efectuessin els escorcolls corporals». Per a Codina aquestes actuacions són semblants a la d'altres països civilitzats, fins i tot a Andorra «no són tan exhaustives com en altres llocs». Una actuació que «no es gens agradable per a l'agent que la realitza però que és del tot necessària per a la seguretat del centre». L'escorcoll inclou també la roba i el calçat i tots aquells elements que porti a sobre la persona, tant a l'entrada com a la sortida del centre. Silvia Codina creu que l'obligació del reclús, per raons de seguretat, és treure's la roba, encara que es despulli per parts.

ASSISTÈNCIA MÈDICA / El Sindicat d'Agents Penitenciaris manifesta també la seva perplexitat per algunes queixes sobre l'atenció sanitària rebuda per alguns reclusos. Al respecte, Codina recorda a l'organisme europeu que no coneix abastament l'entorn penitenciari per emetre judicis de valor. Al mateix temps explica que el centre de la Comella té un servei d'infermeria les 24 hores del dia i que un cop per setmana els reclusos, a petició dels mateixos reclusos o dels infermers, són visitats per un metge. Codina considera que els detinguts reben una atenció mèdica «molt més gran i eficient que qualsevol ciutadà d'aquest país». Una assistència gratuïta que inclou des de la consulta del metge, analítiques, radiografies, visites amb especialistes o intervencions quirúrgiques, entre d'altres. «Són innecessàries més despeses, els detinguts ja estan suficientment protegits en matèria sanitària», afegeix.

ALTRES ASPECTES / El SAP celebra la intenció del Govern d'incloure en els pressupostos de l'any vinent una partida per a la compra d'una furgoneta condicionada per al trasllat de presos, després que l'informe expressi la seva preocupació per les condicions en què els reclusos són traslladats a l'hospital o a la Seu de la Justícia. Per a Codina, de fet, la furgoneta actual no és massa utilitzada, ja que el transport més usat són els propis vehicles patrulla dels agents policials.

La presidenta del SAP és partidària de canviar les portes de barrots de les cel·les dels detinguts per d'altres de xapades. Tot i tenir una i altre aspectes positius i negatius, Codina creu que la xapada presenta més avantatges pels reclusos perquè, entre d'altres, els hi permet una més gran intimitat «en el seu petit món», i alhora esmorteix els sorolls.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT