PUBLICITAT

La demanda de consultes legals de caràcter gratuït va a l'alça

  • El Col·legi d'Advocats es planteja l'ampliació dels horaris i dels llocs de les consultes als usuaris
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un moment d'una entrevista mantinguda amb el degà del Col·legi d'Advocats, Francesc Badia, gener 2012 Foto: ÀLEX LARA

El Col·legi d'Advocats es planteja ampliar l'horari i els llocs on ofereix consultes legals gratuïtes, ja que ha notat un increment de la demanda en els últims temps. De fet, fins al mes d'octubre aquest servei ja havia atès 292 casos, que són el 84,6% dels que es van produir en tot el 2011, i que per tant si es manté el ritme, a finals d'any se superarà en un 1,5%, que són uns 8 casos. El degà del Col·legi d'Advocats, Francesc Badia, assenyala que aquest és un servei que ofereixen tots els advocats i que amb la voluntat d'ampliar l'atenció es plantegen atendre també des de la Batllia o ampliar els horaris, que actualment són els dimecres de les 15 a les 19 hores.

ASSISTÈNCIA GRATUÏTA / Des de l'any 2007, tots els membres del Col·legi d'Advocats s'han bolcat en la iniciativa d'oferir orientació jurídica gratuïta per a tothom qui vulgui. Actualment els interessats han de demanar hora per telèfon i poden assistir a aquestes consultes gratuïtes tots els dimecres des de les 15 fins a les 19 hores. Com que la llista d'espera comença a ser molt llarga i sovint els usuaris han d'esperar un llarg temps per ser atesos, des del Col·legi es plantegen ampliar els horaris i potser atendre no només des del Col·legi d'Advocats sinó també a la Batllia, informa l'ANA

Per poder oferir aquesta ampliació de les consultes gratuïtes, els advocats hauran d'oferir els seus serveis durant més hores de manera gratuïta, però Badia considera que això no serà un problema, ja que ho fan de manera voluntària i «a tots ens agrada molt». De fet, destaca que tots els advocats destinen algunes hores a aquest servei al llarg de l'any, i que no és l'únic que fan de manera gratuïta, sinó que des del Col·legi s'impulsen iniciatives legislatives, com el recent esborrany per al projecte de llei de l'arbitratge, i encara el Col·legi garanteix la defensa judicial sotmesa a un procés d'incapacitació sense cobrar.

En les consultes gratuïtes el que fan els col·legiats és oferir orientació als usuaris, indicar-los els procediments que han de seguir, com ho han de fer per sol·licitar un advocat d'ofici, i fer-los diverses recomanacions.

INCREMENT CONSULTES / Les consultes rebudes durant el 2012 van en augment ja que fins a l'octubre se'n van atendre 292. Les reclamacions, en canvi, han baixat en relació a l'any anterior, i de moment n'hi ha hagut 27 front a les 48 del 2011.

El degà del Col·legi d'Advocats destaca la relació d'aquest servei que ofereixen amb l'atenció que fa el Raonador del Ciutadà.

Tot i que són dos serveis diferents, estan relacionats, i sovint es mantenen en contacte, es deriven alguns casos, i s'informen dels procediments seguits. Per aquest motiu, Badia celebra la bona relació que hi ha hagut sempre amb la institució, i encara més amb l'actual raonador, Josep Rodríguez, que també va decidir fa uns mesos ampliar el seu horari per l'increment de les consultes realitzades.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT