PUBLICITAT

Uns 300 residents catalans ja han votat per correu

  • Del 21 al 23 de novembre es podrà votar a l'ambaixada
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El consolat d'Espanya al carrer Prat de la Preu Foto: TONY LARA

Fins divendres passat l'oficina dels correus espanyols havia rebut unes 1.300 paperetes amb els sobres corresponents de residents catalans que han sol·licitat exercir el sufragi de cara a les properes eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre. Els electors tenen dos possibilitats, una és la d'enviar el vot mitjançant correu certificat a l'oficina consular fins al 20 de novembre, o una altra és adreçar-se personalment a l'ambaixada entre els dies 21 i 23 de novembre i dipositar-ho en una urna que s'instal·larà als efectes. Aquests comicis, a diferència d'altres, presenta com a novetat que no poden votar aquells catalanes que prèviament no van demanar la documentació per correu o per fax a la Delegació Provincial de l'Oficina del Cens Electoral de la província corresponen al seu municipi d'inscripció vigent per aquestes eleccions, (abans la documentació s'enviava directament al domicili). Aquells electors que no han seguit aquest procediment no podran votar. Uns 300 catalans fins divendres passat havien enviat el vot per correu certificat.

Les eleccions al Parlament de Catalunya criden a les urnes un total de 5.413.510 catalans. D'aquests, 155.923 són residents a l'estranger, i per tant el procediment de vot és diferent. Segons dades del Consolat espanyol, el cens actual dels catalans residents a Andorra inscrits en el CERA (Cens Espanyol de Residents a Andorra) per algun municipi de Catalunya amb dret al vot és de 11. 844 electors. Un percentatge que ha variat poc respecte als dels comicis de fa dos anys (11.863).

El director de l'oficina de correus, David Molina, explica que fins ara no s'ha produït cap incidència important, tret d'alguns casos de persones a les que «cal explicar tot el procediment» malgrat que hi figuri la informació de forma detallada en el sobre que conté les paperetes. I afegeix que «a mesura que ens van arribant les paperetes es van repartint i no hi ha cap situació de bloqueig en l'actual procés».

Andorra és el tercer país amb més residents catalans amb dret a vot, després de França, amb 21.574, i d'Argentina, amb 20.014. En aquests comicis els catalans han de triar entre els partits polítics que defensen diferents vies per a Catalunya,des del sobiranisme, el federalisme o l'actual marc de relacions amb Espanya.

El sistema electoral atorga un mínim de sis parlamentaris per circumscripció més un escó per cada 40.000 habitants a les circumscripcions de Girona, Tarragona i Lleida, mentre que la circumscripció de Barcelona necessita 50.000 habitants per sumar-hi un escó i amb la limitació que no pot sobrepassar mai el nombre de 85 diputats. El Parlament es compon de 18 diputats de Tarragona, 17 de Girona, 15 de Lleida i 85 de Barcelona.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT