PUBLICITAT

Reciclar és millorar la qualitat de vida

  • Cada dia es generen al país 15.000 quilos de residus d'envasos
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
27 palets ocupen un voral del carrer de la Valira on es recullen 12.000 quilos de residus d'envasos, ahir Foto: TONY LARA

El paisatge d'alguns carrers del país és aquests dies diferent. No escapa a la vista, en punts especialment d'Escaldes-Engordany i Andorra la Vella, la presència de sacs de diferents mides, que formen part d'un conjunt d'accions de sensibilització sobre la prevenció de residus per evidenciar el seu impacte en el medi ambient i en la lluita contra el canvi climàtic. I és que des d'ahir dissabte i fins al 25 de novembre el nostre país celebra, juntament amb d'altres, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus organitzada pel Govern, mitjançant el Centre Andorra Sostenible, i els comuns. Tot un conjunt d'activitats i propostes que tenen lloc arreu del Principat.

Entre les iniciatives hi ha la del carrer de la Valira que acull una mostra de residus d'envasos generats en un dia a Andorra. Una mostra real en la que el vianant pot observar de forma tangible 12.000 quilos de tot tipus de material reciclable que es reparteix en palets que ocupen 27 metres cúbics d'un voral del carrer. En concret, vuit sacs d'ampolles de detergents i plàstics similars (Polietilè d'alta densitat), set d'ampolles d'aigua i plàstics similars (Polietilè), sis de llaunes (metàl·lics), tres de films i bosses (Polietilè de baixa densitat) i tres de bosses i brics.

L'any passat el Principat va generar quasi 75.000 tones de residus, un 1,24 % menys que a l'any 2010. El percentatge de reciclatge del vidre es va situar l'any passat en un 70% (2.326 tones), en un 65% la xifra de paper i cartró (10.423 tones) i en un 13% la d'envasos (684 tones). El Pla Nacional de Residus s'ha fixat com a objectiu per a l'any 2015 arribar a un 75% de recollida de vidre, un 25% en el cas dels envasos i al 80% en paper i cartró.

A la original mostra del carrer de la Valira, s'afegeixen altres actuacions com la que va tenir lloc ahir dissabte als magatzems Monoprix on es va realitzar una flashmob per incentivar la utilització de les bosses reutilitzables en detriment de les de plàstic d'un sol ús. Segons el director de medi ambient del Govern, Marc Rossell, Andorra encara està per sota de les expectatives europees. I afegeix que les accions que s'estan realitzant busquen «arribar als usuaris de manera original per assegurar-se el seu impacte».

Les accions programades es desenvolupen a totes les parròquies. Canillo i La Massana van acollir mercats de segona mà ahir dissabte, una actuació que repetiran el proper cap de setmana. També tindran lloc tallers de patchwork a Encamp, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella que permeten recuperar una sèrie de productes amb la finalitat d'allargar la seva vida. A Sant Julià de Lòria, a l'igual que Escaldes-Engordany i La Massana, es projectarà el documental Tastet the baste que parla sobre la problemàtica del malbaratament d'aliments i les seves repercussions socials i ambientals.

Es pot visitar també, en un espai cedit per l'Illa Carlemany, l' exposició Cadira, que tracta sobre visions distintes i creatives que les escoles d'art del país han volgut donar a un moble que més sovint del que es pensa es pot convertir en un residu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT