Optimitzant recursos

• El River obtè la 7a victòria consecutiva en una nova classe de joc en equip i repartiment del feines
PAMPLONA

Schreiner, que va ser el màxim anotador del partit amb 19 punts, en una acció defensiva ahir a Pamplona Foto: INAKI PORTO / NOTICIAS DE NAVARRA

Quan va acabar el partit de la setmana passada contra el Leyma Coruña, Joan Peñarroya parlava de ser professionals tots, el club i els de fora –missatge al Govern i la gestió del Poliesportiu– i tres dies després de la tempesta que va crear i de rebre missatges ‘de dalt’ per rebaixar el to, parlava d’«optimitzar recursos» pel benefici de l’equip. El primer exemple del que és utilitzar de la millor manera possible allò del que es disposa el van oferir els seus jugadors ahir a Pamplona. Va ser el camí per saber jugar, saber guanyar, i saber patir al final. 77-81 i 7a victòria consecutiva del River Andorra en la LEB Or. Iguala el millor inici de la competició per a un debutant –Plasencia Galco, temporada 2003-2004– i ja té el cartell de favorit allà on va. Amb humilitat. Faltaria més.

L’aportació al bàsquet que fa el River és un clam a la diversitat. Quan un jugador no està encertat, apareix un altre per tapar el forat, i així a cada partit. És el que Joan Peñarroya cataloga amb el discurs «tots sumen». Vet aquí unes dades: contra el Leyma Corunya, Dani Pérez va fer el seu millor partit amb 20 punts i 24 de valoració, mentre que ahir va anotar només 3 punts i va tenir 2 de valoració; per contra, Thomas Schreiner, que fa una setmana anotava 5 punts i feia 6 de valoració, ahir en va fer 19 –màxim anotador del partit– i 24 de valoració. Això és el que s’entén per «optimitzar recursos».
En el primer quart, l’austríac va ser el jugador de referència, perquè quan el partit semblava anar de la millor manera possible per als locals, ell va dir hola bon vespre aquí som, i va capgirar el marcador. Manava el Planasa d’inici amb dos punts d’avantatge que anaven succeint-se fins el 9-7 que va ser després 10-7. Devin Wright va fer un parell de jugades i el River va retallar fins a un 11-10. A partir d’aquí, el festival Schreiner des de la línia de 6,75m va començar. El seu primer triple va posar el River per davant per primera vegada (11-13), i un altre una mica després obria l’escletxa entre els dos equips (13-18), però tot seguit va fer el tercer i el 13-21 ja va fer molt mal. Amb aquest resultat es va arribar al final del primer quart.

El Planasa intentava recuperar terreny i va aconseguir retallar fins el 16-23 en l’inici del segon parcial. Ara bé, el joc del River era l’habitual de si tu no pots, ja ho faig jo, i així el relleu des de la línia de tres el va Agafar Blanch, que després de lluitar el rebot ofensiu i continuar jugada, va acabar per provar de lluny i posar el 16-26. Safford s’hi afegia de dos en la següent jugada, i després Blanch posava de nou la directa i situava el marcador 21-36, 15 per sobre per als andorrans. Però els navarresos no estaven per deixar-se anar, i així la lluita local continuava posant en dificultats la defensa de Peñarroya. Va ser l’aparició de Douglass el que va provocar el temps mort del tècnic del River amb 28-39. En la represa, Safford va encertar de dos però el ritme es va tornar a aturar amb un altre temps mort. Va ser el moment en què Peñarroya va donar minuts a Gabriel amb el 30-41, però a 35s per al descans Douglass tripletjava novament (33-41).

Amb tot, era Maresch ara el que agafava el relleu des del 6,75m i a 16s situava el 33-44. Hi va haver temps mort, però el marcador no es va moure i així es va arribar al descans d’un partit que semblava ben encarat per als andorrans.

La represa va variar la història. El Planasa Navarra va oferir una altra cara, i feia mal en atac i en defensa, i així el River tenia dificultats per anotar. Safford mantenia el seu equip amb dues cistelles –una d’esmaixada–, però un triple de Frutos posava la por al cos dels andorrans (42-50). Amb el següent 44-50, va aparèixer Flis en dues ocasions i mantenia el marcador amb una bona renda (46-54), just abans que Marc Blanch fes saltar la banca amb un triple estratosfèric dels que obliguen a demanar temps mort a l’entrenador rival. Tot i això, amb 48-57 es va arribar al final del tercer quart.
Schreiner va tornar a mostrar-se només començar l’últim quart, aquesta vegada de dos, però el Planasa havia de fer el seu millor quart i va començar amb Starosta en plan artiller amb dos de seguides (53-60) al que s’hi afegia el triple de Bonhome (56-61). A més, Hampl sumava la 5a falta, i després amb Wright també eliminat després de posar el +7 en el marcador (58-65), la part final es va convertir en una lluita sense treva. Soares, Starosta i Narros van deixar el marcador 65-68 i gràcies que Safford va anotar de tres –13 punts per a l’americà, un altre exemple d’optimització: 4 punts fa una setmana...–. A partir d’aquí, el Planasa buscava les faltes, Peñarroya els temps morts, Volkus feia un triple i el partit va entrar en el procés agònic que fa patir. El River va saber controlar, optimitzant-ho tot, per sumar al final la 7a victòria. És un equip, i hi ha prou per ser optimista.