PUBLICITAT

El cap de Govern participa en la Cimera Iberoamericana

  • La necessitat d'impulsar el creixement econòmic centra les trobades dels caps d'estat i de govern
EL PERIÒDIC
CADIS

Periodic
El cap de Govern d'Andorra, Toni Martí, a la seva arribada a Cadis, ahir divendres Foto: EFE

L'economia i la necessitat d'impulsar-ne el creixement, centra la declaració final de la Cimera iberoamericana que es va iniciar s'inicia ahir divendres a Cadis. La conferència reuneix diversos caps d'estat i de Govern dels països iberoamericans, entre ells Andorra. De fet, el cap de Govern, Toni Martí, va arribar ahir a la població andalusa a bord d'un avió de les forces aèries espanyoles.

La ciutat espanyola de Cadis acull fins avui dissabte la Cimera iberoamericana que reuneix bona part dels màxims mandataris dels països iberoamericans. L'objectiu d'aquestes conferències, que se celebren anualment,és promoure la cooperació i el desenvolupament entre els països membres. Andorra en forma part des del 2004 i estarà representada en aquesta ocasió pel cap de Govern, Toni Martí i pel ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya.

DECLARACIÓ / La declaració final, que serà aprovada aquest dissabte, se centra en sis eixos, entre els que destaquen el desenvolupament d'infraestructures, la promoció de les micro, petites i mitjanes empreses, i de polítiques de creixement i generació de llocs de treball.

El text consensuat per les delegacions aposta per promoure el «creixement inclusiu amb equitat i basat en el treball decent», avançant en polítiques que consolidin la integració regional.

Així es defensen els «acords comercials equilibrats» i s'aposta per combatre el proteccionisme fomentant les «inversions productives», segons l'ANA.

MERCATS GLOBALS / D'altra banda, els països iberoamericans expressen en la declaració la voluntat de tenir un paper central «en el debat sobre la necessitat d'una reforma per enfortir l'arquitectura financera internacional» per aconseguir més estabilitat per als mercats globals. En aquest sentit, algunes de les recomanacions sorgides de Cadis se centren en les polítiques de reglamentació, l'accés al finançament i el suport a l'estabilitat. A més de la declaració final, en el decurs de la Cimera també s'aprovarà un pla d'acció.

Absències / Falten a la cita sis caps d'Estat llatinoamericans, entre ells el president veneçolà, Hugo Chávez, i la presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner. El rei Joan Carles va inaugurar oficialment els treballs de la cimera anit amb un sopar oficial ofert als caps d'Estat i de Govern assistents.

Abans, els ministres d'Afers Estrangers dels països participants van celebrar la primera reunió de treball per començar a preparar la declaració final de la trobada, en què van estar presents apartats com ara el creixement econòmic, l'educació i la cohesió social, entre altres.

LLATINOAMÈRICA / Davant la greu crisi econòmica que pateixen Portugal i Espanya, Llatinoamèrica coneix una etapa de dinamisme econòmic amb un creixement mitjà per a aquest any projectat en el 3,2%. No obstant, les dificultats que viuen Europa i els Estats Units comencen a projectar la seva ombra sobre el sud del continent americà, i el creixement s'alenteix, sobretot en els països més exportadors de matèries primeres. La cimera se celebra tres dies després de que tingués lloc la vaga general europea i que es va secundar a Portugal i a Espanya.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT