PUBLICITAT

Europa recorda que els insults als detinguts «són inacceptables»

  • El CPT fa diverses recomanacions, entre les quals evitar els escorcolls personals sistemàtics
  • Moltes mancances han estat ja resoltes, o ho seran en breu, segons les respostes del Govern
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un agent en un passadís del mòdul de menors, que ha d'entrar en funcionament abans de finals d'any Foto: TONY LARA

El Comitè europeu per a la prevenció de la tortura i de les penes o tractaments inhumans o degradants (CPT) del Consell d'Europa feia públic ahir els seu informe relatiu a la visita que va fer al país entre el 28 de novembre i l'1 de desembre del 2011, on destaquen diversos aspectes sobre el funcionament de la presó, l'activitat de la Policia o del servei de salut mental de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, entre altres. La primera recomanació, per exemple, és recordar a la Policia que els insults contra els detinguts són «inacceptables» i que seran subjectes a les sancions corresponents. El CPT també mostra preocupació per la pràctica sistemàtica de registres corporals complets als detinguts abans i després de les visites familiars i apunta que cal revisar aquest sistema i mitigar els seus efectes humiliants.

El Govern ja ha respost a la majoria de comentaris i recomanacions de forma positiva, i en relació al recordatori a la Policia, explica que s'ha emès un comunicat als agents recordant-los les seves obligacions amb els detinguts. En relació als escorcolls corporals diu que no poden ser eliminats «per raons de seguretat», tot i que s'han pres mesures per minimitzar-ne les molèsties i, seguint les recomanacions del CPT, s'ha eliminat l'obligació de despullar-se completament de cop.

El gruix de l'informe se centra en les pràctiques del centre penitenciari de la Comella. Aquí s'assenyala que no s'han rebut queixes ni recollit proves de maltractaments als presos, més aviat al contrari: «les relacions entre el personal penitenciari i els presos semblen cordials i constructives, i amb algunes excepcions, els detinguts interrogats per la delegació han fet observacions positives en relació dels seus contactes amb els vigilants». També en positiu, destaquen les instal·lacions i les condicions en què viuen els presos –més enllà d'alguns retocs a fer a les cel·les, s'aplaudeixen els programes de formació i d'ocupació laboral dirigits als interns.

Però no tot és bo. D'entrada, el CPT es mostra preocupat per les condicions en què els presos són traslladats a l'Hospital o a la Seu de la Justícia, doncs quan s'ha de traslladar més d'un pres es fa amb una furgoneta equipada amb cinc cadires de plàstic a l'interior d'una caixa metàl·lica. A més, l'informe assenyala que els presos viatgen emmanillats a l'esquena i sense cinturó de seguretat i, per tant, hi ha «el risc manifest» que surtin lesionats «no només en cas d'accident sinó igualment si el vehicle frena inesperadament». Això se solucionarà l'any que ve, doncs el pressupost pel 2013 contempla una partida per la compra d'una furgoneta condicionada per al trasllat de presos.

Una altra qüestió negativa fa referència a la privacitat de les dades personals en matèria de salut, qüestions que segons el Govern també s'han arreglat, i mancances en el servei mèdic prestat al centre, que també se solucionaran amb la signatura propera d'un conveni amb el SAAS per proveir servei a la presó.

Es recomana, també, que el reglament que ha de regular l'aplicació de mitjans de contenció es redacti «sense més espera» i alerta sobre la utilització d'armes elèctriques. El CPT entén que en un centre penitenciari només s'haurien d'utilitzar en circumstàncies «molt excepcionals (per exemple, en una presa d'ostatges)», i a la Comella des del 2007 s'haurien utilitzat en tres ocasions per controlar presos que s'haurien resistit activament a les ordres dels funcionaris.

En relació a la feina de la Policia i les seves instal·lacions, es recomana disposar d'un pati per què els detinguts de més de 24 hores puguin passejar-hi, o dotar de matalassos les cel·les de la comissaria del punt fronterer del Riu Runer.

LA PRESÈNCIA DE L'ADVOCAT DES DE LA DETENCIÓ / El CPT recorda que en els seus informes precedents criticava la impossibilitat dels detinguts de tenir accés a un advocat durant les primeres 24 hores de detenció, un aspecte que el Tribunal Constitucional va reconèixer inconstitucional. El comitè es felicita de les modificacions fetes al codi de procediment penal i a la llei de la jurisdicció dels menors que permeten l'assistència lletrada des del primer moment de la detenció, seguint les seves recomanacions.

MÉS ESFORÇOS PER TRACTAR DROGODEPENDÈNCIES /  Un tercer aspecte del que es felicita el CPT en el seu darrer informe és dels majors esforços que es realitzen en relació a la toxicomania i a la dependència a les drogues en l'àmbit de la presó. L'informe assenyala que en el fullet d'admissió al centre penitenciari s'informa de la possibilitat de beneficiar-se dels serveis del centre de tractament d'addiccions de l'hospital, així com de la distribució de metadona a l'establiment.

MÉS GARANTIES EN LES SANCIONS DISCIPLINÀRIES / També responen a una vella recomanació del comitè els canvis al règim disciplinari aplicable als centres penitenciaris. El sistema en vigor, establert per reglament el 2008, garanteix als presos el dret de ser informats per escrit de qualsevol acusació, de disposar de temps suficient per preparar la defensa, de fer citar testimonis de descàrrega i interrogar els de càrrega, així com d'obtenir una còpia de la decisió disciplinària amb informació de les vies de recurs.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT