PUBLICITAT

Tots junts, netegem Europa!

  • Andorra s'afegeix un any més a la Setmana Europea de sensibilització
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La deixalleria comunal d'Andorra la Vella. Foto: ÀLEX LARA

La Setmana Europea de Residus va néixer l'any 2009 amb l'objectiu d'organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus i evidenciar el seu impacte en el medi ambient i en la lluita contra el canvi climàtic. Andorra és un dels països que celebra la setmana des del seu inici i aquest any el Govern, mitjançant el Centre Andorra Sostenible, i els comuns han organitzat una sèrie d'activitats i propostes arreu del país.

Demà s'obre la Setmana amb dues propostes. D'una banda, una mostra dels residus d'envasos generats en un dia al país que ocuparà 27 metres cúbics del carrer de la Valira d'Andorra la Vella i que ha de servir per sensibilitzar els vianants de la capital, que veuran de forma tangible aquest volum de residus. Per altra banda, la mostra Cadira recollirà a l'espai cedit per l'Illa Carlemany les diferents visions creatives que totes les escoles d'art del país han volgut donar a aquest moble que es converteix amb facilitat en residu.

ALTRES ACTES / També s'ha fet una programació extensa de tallers que permeten recuperar certs productes per allargar la seva vida. Es tracta de tallers de patchwork programats a Escaldes-Engordany i a Andorra la Vella i que serviran per dissenyar i fabricar bosses reutilitzables amb roba vella i altres materials. En el taller de sabons artesanals programat a Sant Julià de Lòria s'explicarà com fabricar sabons a partir de la reutilització d'olis de cuina utilitzats.

Pel que fa al malbaratament alimentari i a la prevenció de la generació de residus a la cuina, s'han previst dos tallers de cuina de reaprofitament a Encamp i Escaldes-Engordany. Durant la Setmana s'ha reservat un espai per a tres projeccions del documental Taste the waste sobre la problemàtica del malbaratament d'aliments i les seves repercussions socials i ambientals . Els passis tindran lloc a Escaldes-Engordany, La Massana i Sant Julià de Lòria.

Canillo i la Massana acolliran mercats de segona mà durant els dos caps de setmana. Alhora, la participació ciutadana també serà clau en la jornada de demà al matí, amb motiu de l'acció col·lectiva de neteja que l'associació Fem Net portarà a terme a Andorra la Vella.

JOVES I ESCOLES / En relació als joves i la comunitat educativa la Setmana comptarà amb una activitat de conscienciació sobre el malbaratament alimentari que es farà a les Escoles Verdes, amb un experiment de recollida i pesatge del pa que es llença a les escombraries així com de les actituds i accions que es poden implementar per prevenir-ho.

Durant tota la setmana de prevenció, el Centre Andorra Sostenible posa a disposició dels centres escolars i dels Punts Joves la seva oferta de recursos educatius en prevenció de residus, concretament els tallers Minimus, elconsumidor responsable i La compra en joc.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT