PUBLICITAT

El Pla Urbanístic de l'Aran aposta per preservar les bordes

  • El document planteja una via segregada a base de túnels per la N-230 al seu pas per la Vall
EL PERIÒDIC
VIELLA

Periodic
La reunió amb els alcaldes de l'Aran, el Síndic Barrera i Serra, ahir Foto: ACN / MARTA LLUVIC

El nou Pla Urbanístic de la Vall d'Aran, que està en fase de redacció, dóna un reconeixement a les bordes tradicionals deixant clar que no són habitatges habituals i s'han de mantenir, protegir i adequar. Aquestes bordes estaran vinculades als habitants de la Vall d'Aran amb un caràcter lúdic, familiar i sense possibilitat de lloguer. Pel que fa a la carretera N-230 es proposa que el document de modificació del Pla incorpori com a arguments a considerar pel Ministeri de Foment una via segregada en la seva totalitat pel marge esquerre del riu Garona i amb origen al marge esquerre de la capçalera del riu Nere, majoritàriament en trams de túnels.

El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, va explicar ahir que «l'activitat ramadera ha comportat la pèrdua d'ús de les bordes per a aquesta finalitat. Tot i això, el seu valor com a patrimoni històric i paisatgístic ha de permetre als aranesos la seva conservació i recuperació». Serra va afegir que «el seu ús ha de ser un element de recuperació del seu entorn, permetent l'ús d'estada puntual dels propietaris però, mai com a habitatge».

Es dictaran les normes de conservació o recuperació d'aquestes edificacions per a què s'ajustin estructuralment al seu estat exterior original, va manifestar Serra, que també va afegir que la modificació del Pla Director Urbanístic de la Vall d'Aran s'està elaborant amb el màxim consens, ja què és molt important el procés de participació.

Per la seva part, Barrera va subratllar que «el ritme de treball és molt àgil i, si se segueix treballant així, d'aquí a quatre mesos ens tornarem a reunir amb els alcaldes per presentar-los el treball realitzat pels tècnics. D'aquesta segona reunió, s'intentarà obtenir una primera proposta de document que una vegada revisada per tots, serà validat per donar-li tràmit d'exposició pública».

Parc Territorial / El Departament de Territori i Sostenibilitat articularà, juntament amb l'Agència Catalana de l'Aigua, amb la participació dels ajuntaments i del Conselh Generau d'Aran, la redacció de l'instrument de planificació hidrològica per delimitar amb precisió el parc.

La modificació del Pla Director Urbanístic de la Vall d'Aran delimitarà el Parc de la Garona i articularà mecanismes per millorar la seva configuració actual i preservarà les activitats econòmiques preexistents legalment (càmpings, restaurants,...)

«Ja està pràcticament finalitzat el nou estudi d'inundabilitat de la Vall d'Aran que s'ajusta millor a la realitat, reduint de forma important les zones inundables que contemplava l'antic Pla» va manifestar Barrera.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT