PUBLICITAT

El Govern prioritza la reforma de la CASS i l'IRPF de cara a l'any vinent

  • Considera que el dèficit de la salut pública ha arribat els últims anys a una «senda perillosa»
  • L'impost a les rendes «no donarà sorpreses» i serà similar al dels països del nostre entorn
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre Portaveu, Jordi Cinca, poc abans de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir Foto: SFG

S'apropa el final de l'any i el Govern ja té totes les seves mirades posades en el calendari legislatiu. Ahir, al Consell de Ministres, l'Executiu va acordar que continuarà endavant amb els projectes de Llei plantejats. I dintre d'aquests, amb fermesa per enllestir la reforma de la legislació de la CASS i també l'IRPF –a més d'accelerar les reunions per canviar els complements de jubilació ja que considera que s'ha arribat a una «senda perillosa» amb el dèficit de la salut pública. El Govern no està disposat, segons va deixar clar el ministre Portaveu, Jordi Cinca, a que aquestes no s'aprovin abans del 30 de juny de l'any vinent, data límit .

Cinca va recordar que es busca un «model sostenible en el temps» per a la seguretat social, ja que s'ha arribat a un punt que podria acabar per ser «impagable», tot i no voler arribar a un model de dèficit zero. Segons el ministre, creix el nombre de jubilats i al final les despeses superen als ingressos, fent que es consumeixin les reserves. «Volem allargar al màxim aquestes reserves i que mai s'esgotin», va refermar. La reforma de la CASS, per això, es farà conjuntament amb la posada en marxa de l'Impost per a les Rendes de les Persones Fixes (IRPF). En aquesta remodelació de la seguretat social, no se sap encara si es posaran en marxa mesures com allargar l'edat de la jubilació. El ministre Portaveu va reconèixer que aquesta possibilitat s'ha estudiat i que es contempla, tot i que no sap si arribarà a signar-se. Segons ell, «no té molt impacte», tot i ser «una possibilitat molt òbvia». Tal i com va explicar, amb aquesta es recapta més per treballador i, a més, s'estalvia el mateix període de pagament. Tot per fer possible «veure com arreglem la situació en què es cotitza menys del que es rep». Ja que Cinca va insistir en què el gran problema és que amb les cotitzacions no es poden pagar les despeses de les jubilacions.

Sobre l'IRPF, l'Executiu encara no té novetats sobre com podria ser. Cinca va dir que, de tota manera, «no donarà sorpreses» i serà un model similar al de la resta de països. «Volem un model fiscal homologable», va refermar el Portaveu, qui va parlar que la progressivitat a l'IRPF és més equitativa, tot i no dir si aquesta s'inclourà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT