PUBLICITAT

Lluís demana que el lliurin del càrrec de director de la Policia

  • Vol marxar per qüestions personals i per saturació per les difícils condicions en què ha de treballar
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Jordi Lluis en la presentació de la nova pàgina web de la Policia, l'any passat Foto: TONY LARA

Els directors adjunts de la Policia estan en situació d'stand by. Hi són però no hi són. Al setembre van dimitir però a demanda del ministre d'interior, Xavier Esport, continuen exercint mentre se'ls trobi substitut, una tasca àrdua vist l'enrenou que hi ha a l'interior del cos policial. En aquells moments de confusió és va descartar que el director, Jordi Lluís, hagués utilitzat la mateixa fórmula, i es va afirmar que continua en les seves funcions.

És cert, però amb matisos. Mentre Ferreira i Gutiérrez van dimitir, Lluís va demanar que el deixessin lliure del càrrec. Va ser també al setembre, segons fonts internes de la Policia, i continua esperant. Lluís té el grau de comissari major, i el seu objectiu es tornar a exercir aquest càrrec o la funció que se li encomani. Però lluny de la direcció, ja que segons les mateixes fonts es troba cansat d'estar al mig d'un huracà, amb uns sindicats en peu de guerra (amb algunes accions que no comparteix perquè considera que malmeten la imatge de la Policia), i d'altra banda amb unes decisions que vénen des de l'Executiu que no són compartides per ell i que, en alguns casos, s'hi assabenta després dels sindicats o a través de la premsa.

Així doncs, Espot treballa amb una cúpula en funcions, mentre es veu impotent per trobar candidats disposats a agafar unes regnes que cremen. En el cas del director encara hi ha l'alternativa de fer la proposta a algú extern, però per a les direccions adjuntes es necessiten persones que siguin funcionaris del cos amb un perfil concret, és a dir que reuneixin els mèrits i l'experiència per assumir la proposta, cosa gens fàcil vistes les circumstàncies actuals, i també perquè amb la tempesta interna es tracten de càrrecs que cremen.

El setembre passat, quan es van conèixer les intencions de Gutiérrez i de Ferreria, el ministre Portaveu va dir que en el cas de l'actual director des del Govern no es tenia cap constància que tingués intenció de seguir els passos dels seus companys i jubilar-se.

El que es va demanar als directors adjunts és que assumeixin les seves responsabilitats fins que el Govern trobi una alternativa, una petició que no portarà cap problema, va assegurar el ministre. L'Executiu es va donar un termini de 15 dies, un temps que s'ha exhaurit sobradament i que denota la dificultat per trobar persones dins del cos que acceptin el càrrec.

Quant al director, segons les mateixes fons internes, la decisió de deixar el càrrec –no la Policia– està motivada per qüestions personals. Lluís fa 22 anys que treballa a la Policia, però el desgast en aquests moments és important.

Respecte institucional / Continua al càrrec per respecte institucional i pel que sembla té la intenció de seguir fins que definitivament es trobi el seu relleu. Fonts internes del cos asseguren que la decisió és personal i que es tracta d'una pura qüestió «de saturació personal», molt lluny de les accions reivindicatives que estan duent a terme els dos sindicats del cos, i que és conscient que les condicions actuals el fan estar en una situació molt complexa per afers que no pot dominar. Mentre, el Govern no ha mogut fitxa en les substitucions en un moment delicat i que realment necessita comandaments amb els quals hi hagi una confiança mútua.

Els 15 dies de marge que es va donar i que s'ha superat de llarg és la mostra més palpable de què no es tracta d'un assumpte de fàcil resolució. Tenir el director i els directors adjunts en condicions tan convulsives com les que viu la policia és una anomalia que demostra que, a banda de les protestes, dins del cos hi ha afers que no poden esperar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT