PUBLICITAT

Menys neu cada any que passa

  • Els gruixos disminuiran un 75% a la cota de 1.800 metres entre el 2021 i el 2050
  • A les cotes més altes els gruixos també seran entre un 30% i un 60% menys importants
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Canons de neu en plena producció a Vallnord, sector de de Pal Foto: TONY LARA

L'estudi del Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya (Cenma) sobre la influència del canvi climàtic en el turisme de neu conclou que entre el 2021 i el 2050 els gruixos de neu al Principat es reduiran notablement. L'estudi preveu una disminució al voltant del 75% dels gruixos de neu per a les cotes de 1.800 metres, i per a les cotes més altes, de 2.400 metres, la reducció prevista és d'entre el 30% i el 57%. A més, l'estudi que es va presentar ahir en el marc del 3er Saló Pirineu Sostenible, també conclou que les temperatures augmentaran entre 2 i 4 graus d'aquí a finals de segle.

Tot i la clara afectació d'aquest canvi climàtic en el futur del turisme de neu, des de l'Observatori de la Sostenibilitat d'Andorra, Marc Pons va matisar que les pistes andorranes estaran menys perjudicades que les del voltant i per tant, podrien atraure esquiadors que ara van a altres destinacions.

L'Observatori de la Sostenibilitat d'Andorra treballa en un projecte de recerca sobre les influències del canvi climàtic en el turisme de neu al Pirineu, i ahir es van presentar els primers resultats en un seguit de conferències i taula rodona.

El primer que van deixar clar els diversos ponents que hi van participar és que l'existència del canvi climàtic és una realitat. Argument que van demostrar amb dades de diverses fonts climatològiques que evidencien que les temperatures augmenten d'un grau en els darrers trenta anys. Des de l'Observatori de la Sostenibilitat, Pons va assegurar que caldrà estudiar les dades més a fons per determinar com influirà tot plegat a les pistes d'esquí del país. De fet, Pons va defensar que hi pot haver algunes pistes que no es vegin tan perjudicades per la manca de neu, sobretot les de cotes més altes i de cara nord. I va afegir que si només es tingués en compte la neu natural segurament no es podrien mantenir les pistes d'esquí a llarg termini, ja que es considera que el gruix mínim per ser operatives és de 30 centímetres i no s'hi arribaria sovint, però que la neu de cultiu permetrà mantenir-les, depenent de si les temperatures pugen molt o poc.

Per fer front al canvi climàtic, els científics destaquen la necessitat de disposar d'estudis d'aquesta mena per poder-s'hi preparar. El director tècnic de Grandvalira-Ensisa, Enric Barbier, va explicar alguns aspectes que es tenen en compte per poder garantir la neu als clients. Així, a l'hora de definir les pistes d'esquí cal tenir en compte l'orientació que se'ls dóna, ja que si estan cara al nord la neu aguanta més, i respectar el camí natural de l'aigua. A més, les superfícies llises, amb zones verdes rasses permeten obrir les pistes amb menys neu. No obstant això, el tècnic va recordar que l'objectiu de les pistes és obrir quan aviat millor, per al pont de la Puríssima. Pel que fa a aquest any, va dir que de moment no s'ha pogut fer neu perquè les temperatures han estat elevades, i que les previsions meteorològiques fan pensar que l'inici de la temporada es complicarà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT