PUBLICITAT

El gall del bosc i el seu entorn, sagrats

  • El Ministeri de Medi Ambient obliga a prendre mesures per evitar que aus i flora siguin alterades
R. MORA
CANILLO

Periodic
Un gall de bosc, l'au que es conserva als boscos de l'estació d'esquí Foto: GRANDVALIRA

La pista Àliga i totes les obres que l'envolten han afectat una zona d'alt valor ecològic. El Ministeri de Turisme i Medi Ambient ha donat el vistiplau després de passar diversos controls i informes, i així des del departament de Qualitat i Medi Ambient d'Ensisa han hagut de prendre mesures abans de moure terres i fer quelcom a la zona. Ton Naudi, el seu responsable, va parlar ahir de les «mesures compensatòries» per vetllar per la bona salut de la zona, això és la fauna i la flora. Entre els afectats, el gall del bosc, que és gairebé sagrat.

Després de demanar els permisos necessaris al Govern, aquest van arribar a Ensisa el 19 de juliol i el dia 20 van començar les obres amb tala d'arbres inclosa. Quan aquesta feina inicial es va acabar va haver un temps d'aturada, fins el 15 d'agost, per vetllar per la cria del gall del bosc. A partir d'aquesta data, nova tala d'arbres i moviment de terres, i entre tot, feina per mantenir intacta la zona de moviments del gall del bosc. Això és que «es tanca una zona de bosc amb molta fama de fora pista», segons Naudi, i es fa amb una tanca de 1.900m amb portes per obrir en estiu pel pas dels ramats, i que no es podrà travessar esquiant en hivern sota multa de retirada ipso facto del forfet. La raó és que en hivern aquesta au fa un manteniment de calories en el seu cos, i segons els estudis, cada vegada que vola, en perd, i si ho fa tres vegades, corre el perill de morir. El que es pretén és que els esquiadors no molestin al gall del bosc i aquest no aixequi el vol en els mesos d'hivern.

A més, com que la zona és de vol tant pel gall del bosc com per la perdiu blanca, els cables que hi ha per sobre tenen unes boles vermelles per evitar que les aus s'enganxin. «El gall bosc no distingeix colors, però sí el vermell, però això el mascle té el bec vermell, perquè la femella l'identifiqui», va dir Naudi.

Però si la fauna està cuidada, també es fa un esforç per la flora. A les pistes ara s'ha sembrat grana perquè s'assenti al terra i la neu, en caure a sobre, faci feina, i així a la primavera l'herba surt abans. A més, aguanta millor la neu. Tampoc no es descuiden els boscos, on s'han plantat avets –pins no, tot i que el Ministeri obligava, perquè ja surten naturalment, segons va indicar Naudir– i arbustos que donen el fruit que dóna menjar precisament al gall del bosc.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT