PUBLICITAT

Els nombre d'aturats es va reduir en un 20% el mes de desembre

  • L'any passat es va tancar amb 871 persones inscrites al Servei d'ocupació andorrà
  • Els sectors vinculats al turisme ocupen la major part d'aquests llocs de treball
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una administrativa del Servei d'Ocupació, a Escaldes -Engordany, atén a una demandant de feina Foto: ORIOL LLAURADÓ

El nombre de persones inscrites al Servei d'Ocupació es va reduir en 214 al desembre respecte al mes de novembre, per l'efecte de la temporalitat de la campanya d'hivern. Concretament al novembre aquesta xifra es va situar en 1.095 desocupats, mentre que el mes passat va ser de 871. Si el mes de desembre és tradicionalment un període de forta contractació, en xifres absolutes el mes de desembre del 2012 ha estat el millor dels anys en què es disposa de dades. Així el descens de 214 persones en el nombre d'inscrits al Servei d'Ocupació és molt superior als registrats els anys 2008 (-17), 2009 (-44), 2010 (-49) i 2011 (-66).

Les xifres de l'atur de desembre passat representa el descens més important en els períodes nadalencs dels darrers anys. El gruix de l'ocupació es dona en tot el sector vinculat al turisme: estacions d'esquí, hoteleria, restauració i comerç.

A nivell estadístic cal recordar que la xifra més alta d'aturats es va registrar el mes d'octubre passat, amb 1.148 demandants de feina.

El ministre portaveu, Jordi Cinca va valorar ahir els esforços per afavorir la contractació del mercat intern amb la reducció d'un 10% de la quota de temporada que, sens dubte, ha ajudat a disminuir les taxes d'atur. Tot i així, Cinca va reconèixer que es parteix d'un escenari pitjor que altres anys i es va mostrar prudent tot assegurant que «malgrat que sortim de números molt dolents caldrà seguir molt pendents del que passi a partir de la propera primavera i estiu».

BALANÇ GLOBAL / A l'optimisme sobre les xifres d'aturats, cal afegir la campanya de Nadal que va ser valorada pel portaveu del Govern com de molt positiva. Cinca va destacar especialment l'increment de vehicles que es va detectar en aquestes dates, i que ha estat superior al dels darrers anys. En total van creuar les dues fronteres 188.726 vehicles, que no només representa un 7,5% més de la temporada anterior, sinó que és la millor dels darrers set anys. També va celebrar les dades sobre l'ocupació hotelera, un 80% segons les dades facilitades per la Unió Hotelera, així com l'alta venda de forfets. Els dos camps de neu van superar els 350.000 esquiadors durant el període de festes. Cinca va manifestar que cal seguir treballant en la línia d'allargar les pernoctacions i no les excursions d'un dia.

TUNEL DE LA TÀPIA / La gestió de l'important fluxe de trànsit s'ha vist afavorida per l'entrada en funcionament del Túnel de la Tàpia, una nova infraestructura que va registrar el pas d'un total de 190.143 vehicles entre el 24 de desembre i el 6 de gener. El portaveu va destacar igualment que el túnel va contribuir al descens de les retencions a l'interior pel mateix poble de Sant Julià de Lòria, sobretot en sentit sud. Cinca va assegurar que passades les festes de Nadal la nova infraestructura ha demostrat la seva eficàcia. Amb la represa del gruix de l'activitat econòmica i les entrades a les escoles no es produeixen retencions importants a primera hora del matí. Tot això tenint en compte que encara falta per acabar les fases 1 i 2 d'aquesta infraestructura.

CAMPANYA TURISME / El Govern també va fer un balanç satisfactori de la campanya per potenciar el consum intern, una campanya que s'ha desenvolupat entre els dies 17 de desembre i 6 de gener als mitjans del país.

Una actuació que ha estat molt ben valorada pel sector comercial que ha destacat l'impacte sobre l'increment de vendes registrat aquestes festes i va demanar la seva continuïtat. El ministre portaveu va indicar que el Govern va encarregar al titular de la cartera d'Economia que mantingui aquesta iniciativa, adreçada a valoritzar l'oferta comercial i de serveis interna, al llarg de l'any 2013 amb coordinació amb Andorra Turisme.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT