PUBLICITAT

S'aprova la regulació sobre l'obligació dels empresaris a fer vigilància de la salut

  • El Reglament estableix que els empresaris han d'assumir el cost dels exàmens de salut
  • Són obligatoris en llocs de treball perillosos, per als menors de 18 anys i treballadors especialment sensibles, després d'una baixa de més de 6 mesos, o quan l'estat de salut del treballador suposi un risc

El Govern ha aprovat aquest dimecres el Reglament que regula els serveis de salut laboral, tenint en compte que a partir de l'abril del 2013 entra en vigor l'obligació per part dels empresaris de fer-se càrrec de la vigilància de la salut dels treballadors. En aquest sentit, el Reglament estableix que els empresaris han d'assumir el cost dels exàmens de salut, i que són obligatoris en llocs de treball perillosos, per als menors de 18 anys i treballadors especialment sensibles, després d'una baixa de més de 6 mesos, o quan l'estat de salut del treballador suposi un risc. La periodicitat de les revisions quan no siguin obligatòries serà de cada cinc anys per als empleats de menys de 30 anys, cada tres anys per als d'entre 30 i 55 anys, i anualment per als majors de 55 anys i els menors de 18. La normativa també regula les condicions de treball dels professionals que hauran de donar seguiment a aquesta activitat.

 

La cap d'àrea de Recursos Sanitaris, Cristina Vilanova, ha donat a conèixer aquest dimecres el Reglament regulador dels serveis de salut laboral, que s'ha elaborat després de fer un procés consultiu entre tots els departaments implicats i també entre sindicats i associacions d'empresaris.

L'objectiu de la normativa és detectar precoçment els problemes de salut dels treballadors i posar mesures preventives, per la qual cosa s'instauren les revisions mèdiques, que seran proporcionals al risc al qual els treballadors estiguin exposats, hauran de tenir el consentiment del treballador, i l'empresari només tindrà accés als informes d'aptitud. El cost d'aquesta vigilància de la salut anirà a càrrec de l'empresari i en cap cas podrà ser revertit a la CASS o al treballador. 

A partir de l'abril del 2013, tal com estableix la Llei de seguretat i salut en el treball, seran obligatoris els exàmens mèdics en llocs de treball perillosos, per als menors de 18 anys i treballadors especialment sensibles, després d'una baixa de més de 6 mesos, o quan l'estat de salut del treballador suposi un risc. La periodicitat de les revisions quan no siguin obligatòries serà de cada cinc anys per als empleats de menys de 30 anys, cada tres anys per als d'entre 30 i 55 anys, i anualment per als majors de 55 anys i els menors de 18. 

El Reglament també estableix els espais i l’equipament mínim que han de disposar els serveis de salut laboral. Es preveu que puguin disposar d’unitats mòbils per evitar desplaçaments dels treballadors, i determina la necessitat de disposar de sistemes d’arxiu que permetin garantir la confidencialitat de la informació i el temps de conservació de la documentació sanitària.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT