PUBLICITAT

Les trucades dels despatxos de la direcció de la Policia presumptament estaven punxades

  • La gravació es feia de forma permanent, independentment de si es premia, o no, el botó de gravació del commutador manual
17112012_policia6
Edifici adminsitratriu de l'Obac. Foto: ANA/ M.C.
Tat i com ja va informar aquest rotatiu el mes de maig, totes les trucades que passaven a través de les extensions telefòniques dels despatxos del director i el director adjunt de la Policia presumptament estaven punxades i quedaven enregistrades. Segons consta en l'informe que el director va trametre a la Fiscalia el juny del 2010 en el moment de descobrir l'afer de les suposades gravacions il·legals -i al qual ha accedit l'ANA-, aquestes extensions telefòniques disposaven d'un commutador manual que teòricament engegava de forma voluntària el sistema d'enregistrament. Després de fer-ne les comprovacions, però, resultaria que la gravació es feia de forma permanent, independentment de si es premia, o no, el botó de gravació del commutador manual.
L'informe del director de la Policia, tramès a la Fiscalia el 30 de juny del 2010 amb el número de correu J-3836/10 i que consta en el sumari que instrueix la batlle, constata que els commutadors manuals d'enregistrament voluntari de les extensions instal·lades almenys als despatxos del director i el director adjunt gravaven de forma permanent les converses telefòniques que es realitzaven des d'aquests telèfons.

Aquests commutadors manuals són un dispositiu que tenien instal·lat el director i directors adjunts i alguns caps policials, segons consta en l'informe, i que servia per activar l'enregistrament de forma voluntària per part dels membres de la direcció en cas que ho consideressin oportú per la tipologia de la conversa telefònica (possibles amenaces o altres situacions considerades de risc).

La comprovació la va fer l'actual director de la Policia quan va descobrir l'existència de les suposades gravacions il·legals, segons consta en l'escrit tramès a la Fiscalia, i va poder constatar que quan realitzava una trucada des de la seva extensió, o des de la del director adjunt, el sistema d'enregistrament s'activava igualment sense que fes ús del commutador manual.

L'informe també deixa constància que les comprovacions fetes als despatxos del ministre i del secretari d'Estat van donar resultat negatiu.

Sistema d'enregistrament
El sistema d'enregistrament, realitzat a través d'un programari wordnet i que estava instal·lat en un despatx d'accés restringit, gravava de forma automàtica les trucades rebudes a la sala d'informació i comandament (SIC), unes gravacions que estan autoritzades ja que són trucades d'avisos d'urgències o situacions estranyes.

Però també es podien gravar, de forma voluntària per part del director i director adjunt i alguns caps policials des de les extensions dels seus despatxos. Ho feien a través d'un commutador manual, sempre que consideressin que la conversa que mantenien comportava alguna situació de risc.

Segons consta en l'informe del director de la Policia, el sistema identifica el número total de trucades; també es pot obtenir la data, l'hora i la durada, però no el número amb què es comunica l'extensió, ja sigui intern o extern. El director deixa constància en l'informe que des que va entrar el juliol del 2009 no tenia coneixement que se li haguessin enregistrat converses.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT