PUBLICITAT

Un advocat barceloní contra una clínica dental d'Andorra

  • Envia una circular denunciant els empastaments amb mercuri que s'hi fan
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic

Un odontòleg fent una neteja dental a una pacient. Foto: EDUARD COMELLAS

L'advocat barceloní, Jordi Garcia Castillon, de Castillon Consulting Abogados, va enviar ahir una circular en la que denunciava la utilització d'empastaments de mercuri per part de dentistes de diferents països, entre ells, del Principat d'Andorra. Si bé Castillon no anomena els altres països on els odontòlegs utilitzen aquest tipus de cura, que són molts, si que insisteix en que a Andorra hi ha una clínica dental que els utilitza, cosa que «ens refereix un client nostre». En el comunicat Castillon precisa, no podria ser d'una altra manera, que els empastaments metàl·lics a base de mercuri no estan prohibits per cap reglamentació nacional o internacional, tot i que no haurien de ser acceptats per la professió que «els utilitza sense advertir del perill potencial que representen». Aquesta consideració no és compartida pel president del Col·legi d'Odontòlegs d'Andorra, Michel Destenave, que no només explica que «tothom ja està al corrent de que el mercuri és tòxic i en realitat potser col·loquem un empastament metàl·lic per necessitat cada dos o tres mesos» va explicar ahir.

Destenave també va treure ferro al comunicat de l'advocat explicant que si a Andorra «hi ha 56 dentistes que poden utilitzar suposadament aquests empastaments comptades vegades a l'any, a França hi ha 40.000 dentistes i a Espanya uns quants milers més, que els utilitzen, segurament en molts més pacients que nosaltres». I també va recordar que «no hi ha cap prohibició a nivell internacional per utilitzar-los, a Andorra com arreu, hi ha moltes consultes que ja no en tenen, però el problema és que es continuen venent».

Crisi econòmica / Destenave reconeix però que amb la crisi econòmica la col·locació d'empastaments metàl·lics que contenen mercuri «ha augmentat una mica perquè feia molts anys que ja no en posàvem. Ara amb la crisi no tothom té diners per posar-se una funda quan el forat de la càries que cal tapar és gros i aleshores hem de recórrer a aquest tipus de cura». I és que fa anys que els empastaments metàl·lics van ser substituïts per altres de pasta més estètics i a l'hora menys perjudicials per a la salut. L'odontòleg va explicar que «no queden tant ben fixats com els altres sobretot si l'espai que han de tapar és gran, aleshores o posem l'empastament metàl·lic o hem de treure el queixal» i afegeix que «de tota manera són moltes les generacions que porten empastaments amb mercuri i si és cert que ara es considera aquest tipus de cura perillós, el problema és que no s'ha retirat del mercat». Destenave va reiterar que «l'Organització Mundial de la Salut (OMS), està treballant en prohibir la venda i la utilització d'aquests empastaments, i pensem que la directiva sortirà d'aquí a mig any com a molt perquè és un tema que està molt avançat».

RECOMANACIONS / El president del Col·legi d'Odontòlegs, també va explicar que «si una persona té un empastament metàl·lic en un queixal millor no tocar-lo, a menys que sigui absolutament necessari». Destenave també va argumentar que «és més perillós intentar treure'l que col·locar-lo, perquè sempre es fa pols» i aquesta pols que conté mercuri «s'ha d'aspirar amb molta precaució perquè és molt tòxica i pot fixar-se en altres teixits del pacient».



Per a més informació consulti l'edició en paper.
 


 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT