PUBLICITAT

Aposta per la privatització del sector energètic

  • El ministre d'economia reitera la necessitat de la seva liberalització
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els assistents al Saló durant la intervenció del ministre Alcobé, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El titular d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va obrir, ahir el Tercer Saló Pirineu Sostenible. El ministre va destacar la importància de l'obertura del mercat energètic al sector privat, que es preveu que es pugui fer amb un canvi normatiu important durant el primer semestre del 2013. Alcobé també va recordar, però, que la sostenibilitat ha d'anar lligada a la conscienciació social, a un consum responsable de l'energia i a l'aposta per les energies renovables. També va fer referència a la necessitat d'aportar canvis socials i econòmics per afavorir la sostenibilitat. En aquest esdeveniment que es va celebrar a l'Andorra Park Hotel fins avui, Jordi Alcobé també va aprofitar per presentar el futur coordinador de l'Oficina de l'Energia, que haurà de coordinar totes les accions d'aquest sector, i que serà Francesc Puigdemasa.

Alcobé va assenyalar que cal entendre la sostenibilitat per «satisfer les necessitats de les generacions actuals sense comprometre les de les generacions futures». Per a això, va assegurar que ja no es poden tenir en compte només criteris ecologistes sinó que calen canvis socials i econòmics, informa l'ANA.

CONSUM ELÈCTRIC / El ministre va fer referència a l'increment del consum elèctric que s'ha detectat en els darrers anys tot i la crisi econòmica i la disminució dels habitants a Andorra, i per això va indicar que una de les mesures importants és el consum responsable de l'energia. A més va destacar la necessitat de reduir la dependència energètica d'Espanya i França, que actualment és del 95%, amb una major generació energètica i un consum més responsable.

Alcobé també va recordar els avenços fets amb el Llibre Blanc de l'energia, que ha portat a aprovar diversos Reglaments recents per a l'ús de les energies renovables i la seva comercialització.

CANVIS NORMATIUS / De cara al futur, Alcobé va destacar la importància dels canvis normatius que es volen desenvolupar durant el primer semestre del 2013 per obrir el mercat de l'energia al sector privat. Va indicar que l'obertura econòmica no és només captar inversió estrangera, sinó que cal també obrir els sectors econòmics, i en aquest cas permetre que el sector privat entri en l'energia, de manera que s'acabaria amb el monopoli de Forces Elèctriques d'Andorra.

En aquest sentit, Alcobé va quantificar el mercat energètic en uns 1.000 milions d'euros, que «és el que s'estima que pot suposar l'energia a Andorra amb totes les accions que es poden fer».

D'altra banda, el ministre va recordar que el Llibre Blanc de l'energia preveu la creació de l'Oficina de l'Energia per coordinar totes aquelles accions que calgui fer per reduir la dependència energètica i afavorir les energies renovables.

El tercer Saló Pirineu Sostenible se celebra gràcies al patrocini de Crèdit Andorrà, Forces Elèctriques d'Andorra i la Fundació Themis.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT