PUBLICITAT

L'Ajuntament de Trem aprofita els excedents alimentaris

  • A més cuina, els envasa i els reparteix a famílies en precarietat
EL PERIÒDIC
TREMP

Periodic
Un dels plats el·laborats des del projecte ?Treiem-ne més profit'. Foto: AJ. DE TREMP

L'Ajuntament de Tremp lidera el projecte de voluntariat Treiem-ne més profit, a través del qual s'aprofiten els excedents alimentaris de diversos establiments comercials i s'ajuda un bon nombre de famílies amb dificultats econòmiques. Aquesta mena de serveis de suport a la societat ja estan implantats en molts municipis, gestionats per administracions locals o per entitats socials; en aquest cas, Tremp va un pas més enllà i no es limita a la recollida d'excedents alimentaris, sinó que a més cuina aquests excedents, els envasa i els reparteix. El fet de cuinar els aliments n'allarga la data màxima de consum i permet oferir als usuaris una aportació de nutrients més complerta i equilibrada.

L'Ajuntament de Tremp es va emprendre en aquest projecte solidari, aquest estiu, després de copsar, d'una banda, el nombre creixent de famílies que estan travessant una situació econòmica difícil i en molts casos precària; i d'altra banda, les grans quantitats de menjar en bon estat que els supermercats rebutgen per causes diverses.

Aquest és un projecte transversal, a través del qual l'Ajuntament vol proporcionar ajuda material (aliment) i també aprenentatge, en aquest sentit es preveuen sessions de formació al voltant de la cuina i la manipulació d'aliments, amb la idea de facilitar eines de desenvolupament personal i professional a les persones desocupades que col·laboren i són usuàries d'aquest servei, informa l'ANA.

El sistema funciona sota la premissa «donar i rebre», la cuina la dirigeixen diferents cuiners professionals voluntaris (de forma rotatòria) i treballen sota les seves directrius tant voluntàries com beneficiaries del servei.

El projecte Treiem-ne més profit és possible gràcies a tres factors clau: els acords signats amb diversos establiments de la ciutat perquè l'Ajuntament pugui recollir els aliments en bon estat que ja no es podran vendre a causa de las seva imminent caducitat o de defectes en l'envasat (no de qualitat); la col·laboració de diversos equipaments que disposen de cuina (l'Alberg del Pallars, el CEIP Valldeflors i la Fundació Fiella) i que l'han posat a disposició de l'Ajuntament de Tremp per poder processar i allargar la vida dels aliments rebuts i, finalment, el voluntariat, de l'Associació de Dones Rosa d'Abril. A més a més, gràcies a col·laboracions extraordinàries l'Ajuntament disposa de congeladors i neveres per poder mantenir els aliments cuinats i els productes que s'han de guardar en fred.

Difusió / Tot just ara, arrenca la campanya de difusió del projecte. La campanya anirà adreçada tant a captar voluntaris (sobretot per recollir els aliments, repartir-los a les persones que no es poden desplaçar, especialment gent gran que viu sola) com a donar a conèixer el projecte a persones necessitades, aquelles que no en tenen coneixement i se'n podrien gaudir i aquelles que malgrat que ho necessiten no gosen a demanar ajuda.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT