PUBLICITAT

L'USdA creu que la modificació del reglament de permisos administratius vulnera el dret de protecció de la família

  • Ubach assenyala que el redactat actual dóna dos dies de permís a l'any per atendre necessitats de familiars directes, mentre que fins ara els treballadors podien disposar d'aquests dies per a cada situació d'urgència
13112012_ubach
El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, en una imatge recent. Foto: ANA
El secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, ha fet arribar al Govern un recurs de reposició contra l'article 8 del nou reglament de permisos administratius perquè considera que vulnera el dret de protecció de la família i suposa una retallada dels drets dels treballadors. En concret, Ubach assenyala que el redactat actual dóna dos dies de permís a l'any per atendre necessitats de familiars directes, mentre que fins ara els treballadors podien disposar d'aquests dies per a cada situació d'urgència. Així, insten el Govern a esmenar aquest possible error o a posar remei a aquest greuge en el termini de dos mesos.
L'USdA ha demanat al Govern que rectifiqui el redactat de l'article 8.1 de la modificació del Reglament de permisos administratius. Aquest, segons va indicar a la Unió Sindical el ministre, clarifica la interpretació del text i l'adapta al Codi de relacions laborals, però el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, considera que vulnera el dret de protecció de la família reconegut per la Constitució i retalla els drets socials dels treballadors.

El principal problema és que el text estableix el dret del personal de l'Administració d'obtenir un permís de dos dies a l'any quan el seu cònjuge, la persona amb qui convisqui, un familiar fins al segon grau de consanguinitat o el cònjuge d'aquest pateixi una malaltia greu. Des de l'USdA apunten que el redactat dóna a entendre que els dos dies s'han de repartir entre els diferents familiars i només es poden utilitzar un cop l'any. Aquest canvi suposa un problema per aquells que, 'per desgràcia', hagin d'atendre diverses urgències en un any, ha exposat Ubach, i redueix els drets dels treballadors que fins ara gaudien de dos dies per cada situació de necessitat.

També consideren que el text no s'adapta com diu el ministre al Codi de relacions laborals perquè aquest inclou que l'empleat té dret a absentar-se del lloc de treball percebent la totalitat del salari base durant dos dies en cas de malaltia greu de familiars fins al segon grau, sense limitar el nombre de permisos que es poden sol·licitar durant l'any. 

Per aquests motius, insten al Govern a suprimir la limitació de l'any i a esmenar aquest error en el termini de dos mesos. 'Esperem que en aquest cas no hi hagi un silenci administratiu i que el Govern ben aviat corregeixi aquest problema', ha conclòs Ubach.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT