PUBLICITAT

FEDA calcula que renovar el parc immobiliari per afavorir l'estalvi energètic suposaria uns 600 milions d'€

  • El director de FEDA han fet aquest desglossament dels 1.000 milions d'euros que es calcula que pot generar el sector energètic amb les accions que es poden fer
13102012_feda2
Albert Moles, director general de FEDA, i Ramon Reguant, cap de projectes estratègics del Govern d'Andorra aquest dimarts al matí. Foto: DP
El director general de Forces Elèctriques d'Andorra, Albert Moles, ha quantificat en uns 600 milions d'euros el cost de la renovació del parc immobiliari d'Andorra per a l'estalvi energètic d'aquí al 2050. El director de FEDA, juntament amb el cap de projectes estratègics del Govern, Ramon Reguant, han fet aquest desglossament dels 1.000 milions d'euros que es calcula que pot generar el sector energètic amb les accions que es poden fer, i ha detallat que la majoria corresponen a l'estalvi energètic en les edificacions, però també als nous projectes de producció hidroelèctrica presentats per l'Associació d'Entitats del Sector Energètic que representen uns 70 milions d'euros, així com les centrals de cogeneració i d'altres projectes.
El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha calculat, en el marc del III Saló Pirineu Sostenible, que el sector energètic a Andorra pot tenir un volum d'uns 1.000 milions d'inversió si es fan totes les accions possibles per al seu desenvolupament. És per aquest motiu que ha parlat de la necessitat d'obrir aquest sector al mercat privat, i en aquest mateix sentit ha coincidit el director general de FEDA, Albert Moles, que ha opinat que la parapública pot liderar el sector però que cal que altres privats engeguin projectes que també afavoreixin la diversificació de l'energia. 

Dels 1.000 milions que ha assenyalat Alcobé per a aquest mercat, el cap de projectes estratègics del Govern d'Andorra, Ramon Reguant, ha destacat la gran importància de la renovació en l'edificació per afavorir l'estalvi energètic. Ha indicat que el parc immobiliari d'Andorra és majoritàriament dels anys 60, i que s'han estudiat les modificacions que caldria fer-hi per a l'estalvi energètic. Si es renovés tot, cosa que 'ja se sap que no es farà', caldria una inversió d'uns 600 milions d'euros d'aquí al 2050. A més, això suposaria un impacte en el consum energètic d'uns 400 gw/h. Tot i que Reguant ha reconegut que probablement no és aquest el ritme que s'està portant de moment, que comportaria un impacte d'uns 12 milions d'euros anuals, ha confiat que amb el temps, 'és un sector que anirà creixent'. 

D'altra banda, Reguant també ha indicat que hi ha altres projectes amb inversions importants com és el que encapçala l'Associació d'Entitats del Sector Energètic, de fer minicentrals hidroelèctriques, que comportaria una inversió de 70 milions d'euros. També suposen inversions importants els projectes de cogeneració de Soldeu i el d'Andorra la Vella, que ha presentat el director de FEDA, Albert Moles.

Durant la conferència Més enllà del Llibre blanc, Albert Moles i Ramon Reguant també han fet referència a la necessitat del marc legal que permeti la producció i comercialització de l'energia, així com el rol de la futura Oficina de l'Energia. Moles considera que l'oficina ha de ser proactiva i desbloquejar reglamentacions i incentivar projectes. A més també serà l'encarregada de la distribució de les ajudes per a la producció i l'estalvi energètic. 

Pel que fa al marc legal considera que cal facilitar la creació de xarxes de calor i permetre incrementar la producció d'electricitat al país del tipus que sigui.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT