PUBLICITAT

Recessió sense treva

  • El PIB va caure per quart any consecutiu i BPA avisa que «la crisi continua sense recuperació»
  • La població assalariada va caure un 3,9% i Espanya i França empitjoraran aquest exercici
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Leopoldo Abadía, al mig, parla amb els ministres Jordi Cinca i Jordi Alcobé, ahir Foto: àlex lara

Novament, les expectatives econòmiques s'han hagut de corregir. I també un altre cop cap a la baixa. L'any passat no va ser l'any de la recuperació, i la primera meitat d'aquest any tampoc val per posar el xampany a refredar. Perquè l'economia va caure a Andorra un 2,8%, el que va suposar el quart any en què el PIB del país es va contraure. Amb aquestes xifres, presentades ahir oficialment a l'Anuari Socioeconòmic que elabora BPA, juntament amb la Síntesi d'Indicadors de la primera meitat de l'any. I les conclusions que dóna la pròpia entitat no són gaire alentidores.

«La crisi continua, i no es veu recuperació». Així de contundent va refermar la seva tesi el director general de BPA, Joan Pau Miquel. La situació del deute sobirà a l'eurozona i la feblesa dels països veïns van alentir l'evolució del PIB a mesura que anava avançant l'any passat. En conclusió, un 2,8% menys real que a l'exercici anterior i una retallada del 0,4% en PIB nominal. Lluny del creixement del que va gaudir França amb un 1,7%. I més en la línia d'Espanya i Catalunya, que van caure al voltant de l'1%.

De cara a l'any vinent, tampoc s'esperen unes previsions molt alentidores. La dependència dels estats veïns pot passar factura al Principat. I és que s'espera un pràctic estancament francès, amb un 0,1%, i una acusada contracció a Espanya, que caurà previsiblement fins a un 1,5%.

Segons Miquel, allò que ha arrossegat a Andorra cap a un nou exercici en negatiu són els sectors de la construcció –principal motor afectat amb una caiguda del valor de les transmissions immobiliàries del 21,5%–, l'hoteleria i el comerç. Aquests dos, a més, afectats degut a l'hivern complicat sense dies de neu. Però amb els descensos de la població assalariada, el panorama general «no convida a l'optimisme», va reconèixer el director de la BPA.

L'atur, problema europeu / Tot i així, va destacar que l'augment de l'atur al Principat no és tan accelerat com a Espanya i sobretot a Catalunya. Al Principat, la població assalariada va patir una davallada del 3,9%. Al país veí del sud aquesta va retrocedir amb força un 5,3%, i la comunitat autònoma fins a un 6,6%. En canvi, a França es capeja millor el temporal, amb una disminució dels treballadors d'un 0,8%.

I també es destaca a la memòria com el sector dels automòbils reflecteix molt bé la situació que pateixen les famílies. A la Unió Europea, aquesta dada cau un 7,5%. I a Andorra, el primer semestre d'aquest any un 7,9%. Els turismes i les motos, com a vehicles més aptes per a les famílies, van tenir les davallades més acusades, amb un 10,6% i 12,4% respectivament.

En relació amb aquests resultats, Miquel va estimar que «el programa del Govern que aposta per l'obertura econòmica no tindrà un èxit immediat». I és que, a nivell internacional, va destacar que el sistema creditici a Espanya està estancat i que «no es pensa que el país del sud sigui una economia expansiva en crèdit en tres anys; fins que no tinguin estabilitat, no hi hauran préstecs». I això es notarà en les possibilitats del Principat. A més, «la solució no està en mans dels governants, sinó de la crisi», va opinar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT