PUBLICITAT

La batlle instructora notifica als funcionaris que van ser 'espiats'

  • L'afer va esclatar el 2009 quan en tenir coneixement dels fets el govern del PS va portar-lo a la Batllia
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'edifici de la seu central del Servei de Policia i del Ministeri de l'Interior a Escaldes-Engordany. Les escoltes es van fer en aquests locals. Foto: ÀLEX LARA

La instrucció de l'afer de les gravacions telefòniques suposadament il·legals a l'edifici de la Policia va fer un pas endavant la setmana passada, quan la batlle instructora del cas va començar a notificar a diferents funcionaris de policia que van ser objecte dels presumptes enregistraments, escoltes i gravacions telefòniques, a l'edifici administratiu de l'Obac, per part de membres del mateix cos policial.

Segons la mateixa font, la batlle només va comunicar l'afer a uns quants afectats, perquè durant la investigació per motius diversos, va considerar que procedia. Tot i que es desconeixen els criteris en què es basa la magistrada, la investigació avança. L'afer va esclatar a mitjans d'any quan els mitjans de comunicació van publicar que la Policia estaria controlant i enregistrant les converses telefòniques dels agents del propi cos de forma il·legal. L'aleshores ministre d'Interior, Marc Vila, va reconèixer els fets i va afirmar que les «gravacions irregulars» fetes des de l'edifici públic van afectar «només» als funcionaris de policia i no pas a càrrecs públics, informa l'ANA.

Més antecedents / L'any 2009, el govern del PS va portar un presumpte cas d'escoltes telefòniques il·legals a la Batllia. Els fets van passar els últims mesos del mandat d'Albert Pintat i, segons fonts socialdemòcrates, va ser el director de la Policia, Jordi Lluis, qui va informar de l'existència d'unes gravacions que podrien atemptar contra la intimitat de les persones al ministre d'Interior del següent executiu, Víctor Naudi. De moment, i mentre la instrucció segueix sota secret de sumari, es desconeix l'abast i la gravetat de les escoltes, si bé fonts de l'actual Govern confien que es tracti d'un afer de poca transcendència. Les escoltes afecten, pel que sembla, a diferents funcionaris i càrrecs polítics. Una altra persona que nega saber-ne res, de les escoltes, és el ministre d'Interior en època del govern Pintat, Antoni Riberaygua, que també va anar a declarar a la Batllia. Segons fonts properes al cas, quan es va descobrir l'afer, la Policia va assegurar que en cap moment no va escoltar les gravacions.

És més, la seva versió dels fets va ser que es tracta d'un mal ús de la màquina que permet fer les escoltes telefòniques per part d'un agent, que hauria actuat per lliure i sense obeir les instruccions de cap superior. És per aquest motiu que la direcció de la Policia, un cop es va assabentar de l'existència de les gravacions, i ja durant el govern socialdemòcrata, es va posar en contacte amb el ministre Naudi. Mentre duri la instrucció no s'espera que transcendeixin gaire més detalls de tot aquest afer, però fonts del Govern actual insisteixen que esperen que es corrobori que es tracta d'una acció puntual per part d'un agent i que l'abast de les escoltes sigui poc important.

Un altre punt que s'haurà de dirimir és si les gravacions de les converses telefòniques, fetes de manera il·legal segons apunten totes les fonts, van ser escoltades amb posterioritat i, si és així, qui és que les va escoltar. Ara per ara, no sé sap qui són les presumptes víctimes d'aquestes escoltes, ni quantes són, si bé les persones coneixedores del cas parlen de funcionaris de l'Administració general i, fins i tot, d'algun polític amb càrrec. Tampoc se sap si les gravacions descobertes són les úniques que es van fer o si, per contra, n'hi ha d'altres que s'haurien destruït. Ni si es tracta d'un error o de conspiració.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT